Ρωσία- Ουκρανία: Πυρηνικό πόκερ

0
Όποιος πιστεύει πώς το ΝΑΤΟ θα απειλήσει το ρωσικό έδαφος, ας αλλάξει πλευρό. Οπως το πάνε οι Ουκρανοί θα έχουν την τύχη της Κριμαίας. Θα τους διχοτομήσουν οι Ρώσοι. Εν ολίγοις: Πόλεμος, που απειλεί το έδαφος της Ρωσίας, σημαίνει πυρηνικός πόλεμος. Η αντιπαράθεση στην Ουκρανία έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξεφύγει από το τοπικό πλαίσιο και να μετεξελιχθεί σε απ’ ευθείας σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας, η οποία εκ των πραγμάτων θα συμπαρασύρει και την Ευρώπη.
Δεδομένου ότι η ανατολική Ουκρανία είναι γεωπολιτικά η «αυλή» της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει περιθώρια υποχώρησης. Έχει συνείδηση ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να του ασκήσει ασφυκτική πίεση για να υπονομεύσει τη θέση του. Γι’ αυτό και αντιδρά με επίδειξη δύναμης. Στέλνει το μήνυμα ότι εάν το Κίεβο επιχειρήσει, παροτρυνόμενο και από τη Δύση, μία μετωπική επίθεση εναντίον των αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας θα προσκρούσει στη ρωσική στρατιωτική αντίδραση.

Η αντιπαράθεση στην Ουκρανία έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξεφύγει από το τοπικό πλαίσιο και να μετεξελιχθεί σε απ’ ευθείας σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας, η οποία εκ των πραγμάτων θα συμπαρασύρει και την Ευρώπη.

Δεδομένου ότι η ανατολική Ουκρανία είναι γεωπολιτικά η «αυλή» της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει περιθώρια υποχώρησης. Έχει συνείδηση ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να του ασκήσει ασφυκτική πίεση για να υπονομεύσει τη θέση του. Γι’ αυτό και αντιδρά με επίδειξη δύναμης. Στέλνει το μήνυμα ότι εάν το Κίεβο επιχειρήσει, παροτρυνόμενο και από τη Δύση, μία μετωπική επίθεση εναντίον των αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας θα προσκρούσει στη ρωσική στρατιωτική αντίδραση.
Tο κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι ΗΠΑ θα περιοριστούν σε διπλωματικές κινήσεις, ή θα στείλουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε παρόξυνση της έντασης, εξωθώντας τη Ρωσία να λάβει επιπλέον μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλειά της. Είναι κάπου εδώ που ξαναμπαίνει στην ατζέντα το πυρηνικό πόκερ.
Share.

Comments are closed.