Επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν μάρτυρες περιστατικών παιδικής κακοποίησης

0

“Η σιωπή είναι συνενοχή”…. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τα στοιχεία της έρευνας σχετικά με την κακοποίηση των παιδιών στην Ελλάδα, που πραγματοποίησε για λογαριασμό της ΕΛΙΖΑΣ – Εταιρείας Κατά Της Κακοποίησης Του Παιδιού που διενήργησε η εταιρεία Nielsen.
Συγκεκριμένα επτά στους δέκα Έλληνες υποστηρίζουν ότι πέσει στην αντίληψη τους περιστατικό παιδικής κακοποίησης.
Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται κυρίως οι νεότεροι σε ηλικία γονείς και όσοι έχουν μικρά παιδιά.
Σχεδόν όλοι μάλιστα επισημαίνουν ότι αν έπεφτε στην αντίληψή τους περιστατικό άσκησης σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος ανηλίκου, δε θα δίσταζαν να το καταγγείλουν στις διωκτικές αρχές ή σε κάποια ΜΚΟ και Σωματείο που δραστηριοποιείται στη παιδική προστασία.

Παρόλα αυτά οι καταγγελίες που γίνονται ετησίως στις υπηρεσίες Προστασίας Ανηλίκων της ελληνικής αστυνομίας είναι πολύ λιγότερες από τον πραγματικό αριθμό των παιδιών που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής ή γενικότερης κακοποίησης.

Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις όπου κάποιος απευθύνεται σε κάποια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης είτε για να καταγγείλει κάποιο περιστατικό είτε να απευθύνει έκκληση για βοήθεια προτιμά να το κάνει ανώνυμα, φοβούμενο την προσωπική έκθεση.

Αυτό όμως έχει ως συνέπεια πολλά από τα καθημερινά περιστατικά συστηματικής κακοποίησης μικρών παιδιών ν απαραμένουν “στο σκοτάδι”, επιφέροντας τραγικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων.

naftemporiki.gr με πληροφοριες από το ΑΜΠΕ

Share.

Comments are closed.