ΜΥΣΤΡΑΣ: Στήν γή των Παλαιολόγων

0

Στο Μυστρά, ξεκινάς για να πας. Δεν είναι ο τόπος που πάς, βλέπεις και φεύγεις. Ούτε τελειώνεις την περιήγηση σου σε μια μέρα, ένα πρωινό. Είναι τόπος που πας για να μείνεις και να απολαύσεις. Το τοπίο και την ιστορία. Είναι η γή των Παλαιολόγων. Ανατριχίλα απλά. Εδω στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Είναι ο τόπος και η παρουσία τους ακόμη και σήμερα επιβλητική. Την νιώθεις.
Λίγο το μέγεθος της Καστροπολιτείας, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα μεγάλο χωριό με τα σημερινά δεδομένα, και λίγο η έλλειψη πολυδιαφημισμένων τουριστικών προορισμών γύρω της, καθιστούν την άφιξη στον Μυστρά ένα γεμάτο και εξαιρετικά ενδιαφέρον διήμερο.
Το αντιλαμβάνεσαι ήδη από την πρώτη στροφή του δρόμου από την οποία την αντικρίζεις για πρώτη φορά. Ένας ψηλός, απόκρημνος λόφος, που θα τον έλεγες βράχο αν δεν ήταν τόσο πράσινος, και που μοιάζει φτιαγμένος για να στεφανώνεται από κάστρο, είναι η πρώτη εικόνα της, κι αυτή που χαράσσεται πιο βαθιά στη μνήμη. Όσο και αν προσπαθήσεις, δεν μπορείς να τον φανταστείς χωρίς τα πέτρινα κτίσματα που στολίζουν αμέτρητα σημεία του.
Τα κτίσματα αυτά, εντυπωσιακά καλοδιατηρημένες βυζαντινές εκκλησίες στην πλειοψηφία τους, αλλά και παλάτια, σπίτια, γεφυράκια και κάστρο, αφηγούνται την ιστορία μιας πολιτείας που γνώρισε σπουδαία ακμή ως πρωτεύουσα του βυζαντινού δεσποτάτου του Μορέως, πλούτισε από το εμπόριο με Ανατολή και Δύση και έστεψε βασιλιά τον τελευταίο αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Τρεις φορές κατακτήθηκε, από Τούρκους, Ενετούς και ξανά Τούρκους, από το 1460 μέχρι να αποτελέσει ένα από τα πρώτα μέρη της Ελλάδας που απελευθερώθηκαν το 1821.
Η Καστροπολιτεία έχει δύο εισόδους. Η πρώτη που συναντάμε είναι η κύρια είσοδος, αυτή που οδηγεί στο νότιο τμήμα της. Εδώ βρίσκεται η Μητρόπολη, όπου στέφθηκε αυτοκράτορας στις 12 Μαρτίου 1449 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, τον ναό της Οδηγήτριας, οι τοιχογραφίες του οποίου χρονολογούνται από το 1312, το μοναστήρι της Παντάνασσας που φιλοξενεί σήμερα έξι καλόγριες, και η διακόσμηση του οποίου εμπνέεται από την γοτθική τέχνη, και την Περίβλεπτο, με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες.
Εντυπωσιακά σηματοδοτημένος είναι και ο υπόλοιπος αρχαιολογικός χώρος, με πινακίδες που αναλύουν τη διάταξη της Καστροπολιτείας, την καθημερινότητα, τις θρησκευτικές λειτουργίες, τις μάχες, το εμπόριο και τους στενούς δεσμούς με την Κωνσταντινούπολη.
Δεν είναι, όμως, μόνο τα αξιοθέατα που θα επισκεφθείτε και οι ιστορικές γνώσεις που θα αποκομίσετε από την περιήγησή σας στο νότιο τμήμα της Καστροπολιτείας: είναι, πολύ περισσότερο, η αίσθηση ότι περπατάτε σε ένα ολοζώντανο μνημείο, το οποίο αυτήν την εποχή ευωδιάζει από λουλούδια και πρασινίζει από πυκνή βλάστηση, που θα σας αφήσει τις εντονότερες αναμνήσεις από την επίσκεψή σας στον Μυστρά.
Στο επάνω τμήμα του λόφου βρίσκονται, εκτός από το κάστρο, ο εντυπωσιακός ναός της Αγίας Σοφίας,
PalaiologosL

Η πιο ισχυρή βυζαντινή πόλη της Πελοποννήσου

Ο Μυστράς ήταν η πιο ισχυρή βυζαντινή πόλη της Πελοποννήσου από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα . Ήταν μια οχυρωμένη πόλη που βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Ταϋγέτου , σε περίπου 8 χλμ. δυτικά της Σπάρτης .
Το κάστρο χτίστηκε το 1249 από τον Γουλιέλμος Β’ Βιλλεαρδουίνος , Φρανγκος κατακτητής της Πελοποννήσου , αλλά δόθηκε στους Βυζαντινούς δέκα χρόνια αργότερα , οι οποίοι κάνανε το Μυστρά πρωτεύουσα του « Δεσποτάτου του Μωρέως » .
Το κάστρο πέρασε από τις κυριαρχίες των Τούρκων και των Βενετών και τελικά εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1832 , όταν οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν στην κοντινή πόλη της Σπάρτης . Σήμερα οι μόνοι κάτοικοι του Μυστρά είναι μερικές μοναχές στο μοναστήρι της Παντάνασσας .
Στο σύνολο της η περιοχή είναι γεμάτη από ερείπια και λείψανα του ένδοξου παρελθόντος της. Αυτά τα υπολείμματα περιλαμβάνουν ένα φρούριο, μερικές δεξαμενές και πύργους, ένα μικρό παλάτι, μερικοί πετρόχτιστα αρχοντικά, καθώς και υπέροχες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια. Οι περισσότερες από αυτές τις εκκλησίες είναι καλά διατηρημένα και έχουν ωραίες τοιχογραφίες, που αντιπροσωπεύουν τις σκηνές από τη Βίβλο όσον αφορά το κυρίαρχο αρχιτεκτονικό ύφος. Στην πραγματικότητα, ο Μυστράς θεωρείται ένας από τους καλύτερους εκφραστές του βυζαντινού πολιτισμού, το επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες όλο το χρόνο.Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες καστροπολιτείες της χώρας, που το 1989 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Share.

Comments are closed.