Βαρθολομαίος: Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

0

Μήνυμα υπέρ της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, έστειλε από το Τσεσμέ (Κρήνη) της Μικράς Ασίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας έδωσε το «παρών» στην επαναλειτουργία του Ιερού Ναού του Αγίου Χαράλαμπους της τουρκικής πόλης, έδρα της πάλαι ποτέ Μικρασιατικής Μητρόπολης Κρήνης.  Στην ασφυκτικά γεμάτη από προσκυνητές εκκλησία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε έκκληση προς τη νέα γενιά της Ελλάδας να διατηρήσει ζωντανή την ιστορία, τα έθιμα και το ήθος της Ρωμιοσύνης.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο κ. Βαρθολομαίος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος και Σμύρνης Βαρθολομαίος. Παρούσα ήταν και η Ελληνίδα γενική πρόξενος στη Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια.

Λίγο πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Σμύρνης δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Νέας Μονής Χίου, ως σύμβολο της πνευματικής ενότητας μεταξύ της Μικράς Ασίας και των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αναστύλωσή του, ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Φέτος, για δεύτερη φορά μετά την Καταστροφή του 1922, οι αρχές της Τουρκίας επέτρεψαν την τέλεση Θείας Λειτουργίας.

Μάλιστα, ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις τουρκικές αρχές και όλους όσοι άλλοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στον Άγιο Χαράλαμπο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Share.

Comments are closed.