Φαρμακευτική κάνναβη: Αλματώδης ανάπτυξη παγκοσμίως

0

Με ταχύτατους ρυθμούς αναπτύσσεται και προβλέπεται να συνεχίσει να επεκτείνεται η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως. Αναδεικνύεται σιγά- σιγά σε έναν άκρως σημαντικό εναλλακτικό κλάδο και στην ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει στο τελευταίο δελτίο του για τις προοπτικές του 2019 το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, που επικαλείται το υπουργείο, υπολογίζεται ότι η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης ανήλθε στα 11,4 δισ. δολάρια το 2015 ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για την περίοδο έως το 2025 προβλέπεται στο 17,1%, με την αξία της παγκόσμιας αγοράς να ανέρχεται έτσι στα 55,8 δισ. δολάρια.

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει το υπουργείο, αποτελεί  σημαντικό επενδυτικό στόχο για τις ξένες εταιρείες παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, διότι: Έχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, όχι υψηλό ενεργειακό κόστος και σχετικά προσιτή αγορά γης. Επιπλέον ένα μεγάλο ατού είναι το γεγονός ότι αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά συνέπεια μπορεί να αποτελέσει για τους ξένους επενδυτές, πύλη εισόδου στην ενιαία εσωτερική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4523/06-03-2018 (ΦΕΚ Α 41), εγκρίθηκε η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο κλάδο είναι μεγάλο και από τα πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, το συνολικό ύψος επενδύσεων έως σήμερα, είναι 185.200.000 ευρώ και οι δημιουργούμενες θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 770.

www.naftemporiki.gr

Share.

Comments are closed.