Διπλωματική δίοδο στα Βαλκάνια παρείχε στο Ισραήλ η Ελλάδα

0

Διπλωματική δίοδο στα Βαλκάνια παρείχε στο Ισραήλ η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των εργασιών της τετραμερούς συνόδου κορυφής που έγινε στη Βάρνα ανάμεσα σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία. Το Ισραήλ έλαβε μέρος στην τετραμερή μετά από πρόσκληση που έλαβε από τη Βουλγαρία.

Πιο συγκεκριμένα,

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Νετανιάχου πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι μπορούν να συζητούν εποικοδομητικά, τόσο στις συναντήσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο Ισραήλ όσο και τώρα με αφορμή τη Τετραμερή Σύνοδο σε μια άλλη χώρα των Βαλκανίων.
Κι αυτό, γιατί, όπως τόνισε, τα Βαλκάνια έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία και ειδικότερα για το μεγάλο πρότζεκτ του Eastmed για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ.
Το Κέντρο Διανομής φυσικού αερίου που θα λειτουργήσει στη Βουλγαρία ονομάστηκε «Βαλκάνια», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά την ολοκλήρωση της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στη Βάρνα.
Το Κέντρο Διανομής θα τροφοδοτείται και από ρωσικό φυσικό αέριο και από κοιτάσματα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και από υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Ελλάδα, σημείωσε και αυτό θα αποβεί προς όφελος των οικονομιών των τεσσάρων χωρών καθώς, όπως είπε, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το φτηνότερο.
Για τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη-Σόφια τόνισε πως από τη βουλγαρική πλευρά μένει μόνο το κομμάτι στα στενά της Κρέσνα.
Επίσης, χαρακτήρισε «πολύ καλή» την ιδέα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την καλύτερη προετοιμασία των Τετραμερών Συνόδων Κορυφής.

Πηγη: Israel-Greece Friendship Association

Share.

Comments are closed.