Οι Έλληνες επωφελήθηκαν από την ΕΕ

0

Αύξηση παρουσίασε το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν ότι η χώρα έχει επωφεληθεί από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Parlemeter στην συμμετείχαν 27,881 πολίτες από τα 28 κράτη μέλη, παρατηρήθηκε αύξηση το 2017 κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες (στο 48% από 44%) στο ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η χώρα επωφελήθηκε από την ένταξη της στην ΕΕ. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ανέρχεται σε 64%.

Ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 4% τον τελευταίο χρόνο, το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν πως δεν ωφελήθηκε (46%) σημείωσε αύξηση κατά 6%.

Οι τομείς στους οποίους πιστεύουν οι Έλληνες ότι επωφελήθηκαν περισσότερο είναι:

  • Ειρήνη και ενίσχυση της ασφάλειας 49%
  • Ισχυρότερη διεθνής παρουσία 42%

Παράλληλα οι Έλληνες δηλώνουν επωφελημένοι από την ΕΕ σε σχέση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι, στο συγκεκριμένο τομέα οι θετικές γνώμες στην Ελλάδα υπερτερούν κατά πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Επίσης το 36% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν πως η ΕΕ συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 23%.

Οι περισσότεροι Έλληνες αισθάνονται πως η φωνή τους δεν μετράει ούτε στην ΕΕ (76%), ούτε στην πατρίδα τους (75%). Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν πως η φωνή τους μετράει στην ΕΕ αυξήθηκε από τον Μάρτιο κατά 5% (με αντίστοιχη μείωση κατά 8% των Ελλήνων που πιστεύουν πως δεν μετράει), ενώ στάσιμο έμεινε το ποσοστό που πιστεύει πως η φωνή τους δεν μετράει στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το 27% των Ελλήνων έχει θετική γνώμη για την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 53% θέλει να διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο. Το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν θετική γνώμη για το ΕΚ αυξήθηκε κατά 10% από τον Μάρτιο του 2017.

Οι Έλληνες επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων (67%) και της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (57%) και να διευκολύνει νέους τρόπους για την προώθηση της οικονομίας και της ανάπτυξης (36%).

Τέλος, για τους Έλληνες οι αξίες που κατά προτεραιότητα πρέπει να υπερασπισθεί το ΕΚ είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (64%), η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ (52%) και η αλληλεγγύη της ΕΕ με τις φτωχές χώρες του κόσμου (30%).

 Οι Έλληνες ζητούν από την ΕΕ να τους προστατεύσει στους παρακάτω τομείς:
  • Ανεργία 83%
  • Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός 57%
  • Ανεξέλεγκτη μετανάστευση 50%

Και παράλληλα προτείνουν ως προτεραιότητες:

  • Την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων 59%
  • Της ευημερίας 54%
  • Των συντάξεων 49%
  • Των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών 44%

Τι λένε οι Ευρωπαίοι

Το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που θεωρούν πως η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 64%, αριθμός αυξημένος κατά 4% συγκριτικά με το 2016.

Το 47% των πολιτών αισθάνεται ότι η φωνή του μετράει στην ΕΕ, ένα ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που σημειώθηκε από τις Ευρωεκλογές του 2009.

Το ποσοστό των πολιτών που έχουν ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι 42%, ενώ το 33% έχει θετική εικόνα, 8% περισσότερο μέσα σε ένα χρόνο. Το ποσοστό που έχει αρνητική εικόνα μειώθηκε κατά επτά μονάδες, στο 21%.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (55%) δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2019, ενώ το 47% πιστεύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν η ΕΕ να τους προστατέψει από ορισμένες απειλές. Όταν ρωτήθηκαν για το ποιές είναι αυτές οι απειλές οι πολίτες ανέφεραν την τρομοκρατία (58%), την ανεργία (43%), τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (42%) καθώς και τη μη ελεγχόμενη μετανάστευση (35%).

Λιγότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ανέφεραν την κλιματική αλλαγή (23%), το θρησκευτικό ριζοσπαστισμό (23%), την ένοπλη σύγκρουση (21%), τον πολιτικό εξτρεμισμό (20%), την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών (10%), τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, την κοινωνική απόρριψη και τις απειλές που αφορούν τα προσωπικά τους δεδομένα (9% καθεμιά από τις απαντήσεις).

Οι πολίτες περιμένουν από την ΕΕ να διαφυλάξει θεμελιώδη δικαιώματα (44%), το δικαίωμα στη μετακίνηση, τη δουλειά και την εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη (36%), τα εργατικά δικαιώματα (34%), το δικαίωμα στην επαρκή συνταξιοδότηση (34%) και την οικονομική ευημερία (33%). Επίσης θεωρούν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα (56%), την ελευθερία του λόγου (34%) και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων (32%).

Οι πολίτες πιστεύουν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να υποστηρίξει δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (41%), της τρομοκρατίας ( επίσης 41%) και της ανεργίας στους νέους (31%).

http://www.insider.gr

Share.

Comments are closed.