Τα επαγγέλματα με την μεγαλύτερη ζήτηση την επόμενη πενταετία

0

Ανατροπές στην αγορά εργασίας έχει φέρει η παρατεταμένη οικονομική κρίση, με τους νέους να επιζητούν την εξειδίκευση προκειμένου να «προφυλαχτούν» από την εκτοξευμένη ανεργία.  Αναζητώντας την ευκαιρία για μια νέα επαγγελματική αρχή, οι νέοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αγορά εργασίας έχει ανάγκη από ανθρώπους με γνώση και ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και την υγεία, καθώς φαίνεται ότι αυτοί είναι τομείς που θα «αντέξουν» –σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα– σε βάθος χρόνου.

Αντίθετα, επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο έχουν πληγεί βαθιά, όπως συμπεραίνεται από σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με τους αρχιτέκτονες, τους πολιτικούς μηχανικούς και τους τοπογράφους, να έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση σημειώνοντας μια άνευ προηγουμένου πτωτική πορεία.

Υπό αυτό το πρίσμα και με βάση τα αποτελέσματα διεθνών ερευνών, υπάρχουν δεξιότητες που ζητούνται επί δύο-τρία χρόνια και στη συνέχεια εμφανίζεται ανάγκη για άλλες. Ειδικά, όμως, για προσόντα που σχετίζονται με την οικονομία, τη ναυτιλία και την πληροφορική, η ζήτηση δεν μειώνεται και θα εξακολουθήσει να υφίσταται και στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματικοί κλάδοι και οι ειδικότητες με μέλλον σε μία αγορά που μεταβάλλεται διαρκώς είναι: η οικονομία και η διοίκηση επιχειρήσεων, τα τουριστικά, τα ναυτιλιακά, οι μεταφορές, η πληροφορική, καθώς και προγράμματα σπουδών ψυχολογίας, νοσηλευτικής, γενετικής και φαρμακευτικής. Τα συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνες του ΣΕΒ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop).

Σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΕΒ στον τομέα της υγείας, ειδικότητες που θα συνεχίσουν να εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας είναι οι εξής:

-Χημικός με ειδίκευση στην έρευνα και την παραγωγή φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

-Ψυχολόγος με ειδίκευση στην κοινωνική κλινική ψυχολογία των εξαρτήσεων.

Ψυχολογία (Psychology), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Management), Επικοινωνία (Communication), Marketing, Τεχνολογία Πληροφοριακών Συστημάτων (Information Technology), Διεθνής Τουρισμός και Διαχείριση Μονάδων Φιλοξενίας (International Tourism & Hospitality Management), Διεθνής επιχειρηματικότητα (International Business), Ναυτιλιακά (Shipping Management), Χρηματοοικονομικά (Finance) και Αγγλική Φιλολογία (English).

Share.

Comments are closed.