Σαρώνει το παθητικό κάπνισμα: 8 στους 10 εκτίθενται στον καπνό παρά τον αντικαπνιστικό νόμο

0

Οκτώ στους δέκα Έλληνες εκτίθενται στους πυκνούς -και βλαβερούς- καπνούς των τσιγάρων σε μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες και όπου αλλού… απαγορεύεται το κάπνισμα στη χώρα μας σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο-παρωδία. Δηλώνουν, μάλιστα, πως ντρέπονται για αυτό που συμβαίνει και που υφίστανται τόσο από πλευράς των καπνιστών όσο και από πλευρας της πολιτείας που αδιαφορεί παντελώς για το παθητικό κάπνισμα.

Τα θλιβερά αυτά στοιχεία ανέφερε μεταξύ άλλων ο πνευμονολόγος- εντατικολόγος, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου (Σάββατο 4 Φεβρουαρίου).

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο καρκίνος του πνεύμονα, που προκαλείται κατά 90% από το κάπνισμα, ευθύνεται για 8.000 θανάτους το χρόνο στην Ελλάδα. Συνεπώς, υπογράμμισε, η μείωση του καπνίσματος αποτελεί τον κύριο μηχανισμό πρόληψης του καρκίνου αυτού.

Ο κ. Μπεχράκης εμφανίστηκε απογοητευμένος αλλα και επικριτικός για το παθητικό κάπνισμα και τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «ουσιαστικά πρόκειται για εκποίηση της Δημόσιας Υγείας σε συγκεκριμένα συμφέροντα, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και προκαλεί κοινωνική αγανάκτηση. Έχουμε έναν σωστό νόμο, έχουμε τον λαό που θέλει την εφαρμογή του και την Πολιτεία που δεν τον εφαρμόζει» ειπε ο κ. Μπεχράκης.

Το παθητικό κάπνισμα, όπως τόνισε ο κ. Μπεχράκης, αποτελεί γνωστό καρκινογενετικό μηχανισμό στον οποίο εκτίθενται υποχρεωτικά πάνω από 130.000 εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, ενώ ο μέσος Έλληνας εκτίθεται σε ποσοστό 78,5% σε παθητικό κάπνισμα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες.

http://www.protothema.gr/ImageHandler

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.