Μάθε πώς θα αμύνεσαι απέναντι στα πάντα

0

Παραδέξου το: δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό σε μια ταινία δράσης από εκείνον τον χαρακτήρα (είτε παίζει τον «καλό», είτε τον «κακό»), που μπορεί με μερικές εξαιρετικά στυλιζαρισμένες εναέριες κλωτσιές να χτυπήσει τον αντίπαλό του στο πρόσωπο βγάζοντάς τον νοκ-άουτ. Ακόμη και ένας όχι φανατικός των πολεμικών τεχνών, δεν μπορεί παρά να μην ισχυριστεί ότι τέτοιες κινήσεις υψηλής μαχητικής ακρίβειας είναι όλα τα λεφτά, ακόμη και όταν μιλάμε για ταινίες που δεν φημίζονται για το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία των ηθοποιών τους. Από τη στιγμή που ο απαράμιλλος Bruce Leeμετέφερε για πρώτη φορά στο σελιλόιντ τις αρετές του kung fu με την ταινία «The Golden Gate Girl» (1941) – μέχρι και την τελευταία του εμφάνιση στο «Enter The Dragon (1973)» – λεγεώνες ηθοποιών / μαχητών κατέκλυσαν την κινηματογραφική αγορά, επιτρέποντας σε μυημένους και αμύητους θεατές να απολαύσουν θεαματικές μάχες σώμα με σώμα. Κινέζοι σαν τους Jet Lee, Jackie Chan, Donnie Yen, αλλά και Ευρωπαίοι όπως οJean-Claude Van Damme και ο Dolph Lundgren ή Αμερικανοί όπως οWesley Snipesέχουν γευθεί αναγνωρισιμότητα, επιτυχία και πολλά κέρδη εξαιτίας αυτών των ιδιαίτερων σωματικών ικανοτήτων τους. Πριν, όμως, από την επίσκεψή σου σε μια σχολή, σίγουρα θα προκύψει το ερώτημα: Ποια πολεμική τέχνη θα σου ταίριαζε καλύτερα; Η ποικιλία είναι μεγάλη και οι επιλογές πολλές.

Ο γενικός όρος «Πολεμική Τέχνη» περικλείει κάθε είδους στρατηγική και τεχνική μάχης σώμα με σώμα, με σκοπό την αυτοπροστασία σου. Αυτές οι τεχνικές, φυσικά, συνοδεύονται και από μια συγκεκριμένη φιλοσοφία την οποία οι περισσότερες πολεμικές τέχνες την κουβαλούν στο DNA τους από τη στιγμή που γεννήθηκαν, κάποιες ως και 4.000 χρόνια πριν. Από τότε και μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στον τρόπο χρήσης των πολεμικών τεχνών (έγιναν ακόμη και κομμάτι αερόβιας προπόνησης στα σύγχρονα γυμναστήρια, όπως το Tae-Bo), αλλά οι κανόνες και οι αρχές τους δεν άλλαξαν ούτε γραμμή: σεβασμός στη δύναμη σώματος και μυαλού, υπακοή στους άγραφους νόμους της πολεμικής αρετής: Ήθος, Ανδρεία, Σθένος, Τιμή, Αξιοπρέπεια, Εντιμότητα, Ταπεινοφροσύνη.

Είτε χρησιμοποιείς τα χέρια σου για να παλέψεις είτε αμύνεσαι με κοντάρι και σπαθί, αυτούς τους κανόνες οφείλεις να τους ασπασθείς πριν ακόμη πατήσεις το πόδι σου σε μια σχολή πολεμικών τεχνών.Ακόμη και η αυτοάμυνα, για τους περισσότερο μυημένους δασκάλους πολεμικών τεχνών, δεν είναι επιλογή. Προτιμούν να ακολουθούν ένανπειθαρχημένο τρόπο ζωής, ο οποίος σέβεται τη ζωή ακόμη και του αντιπάλου τους. Και είναι λογικό. Με ένα σώμα ακονισμένο για φυσική τελειότητα, το μυαλό τους γνωρίζει καλά ότι όποιος επιμένει να τα βάλει μαζί τους, έχει να υποστεί πολλά. Γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές προσπαθούν να αποφύγουν έναν ανούσιο καυγά.

Με τα ίδια σου τα χέρια και τα πόδια

Αυτή η μορφή των πολεμικών τεχνών επενδύει στην αύξηση της φυσικής αντοχής, στην ευκινησία και στην εκμάθηση της τέλειας λαβής, του καίριου χτυπήματος και του δυναμικού λακτίσματος. Καλείσαι επίσης να αναπτύξεις υψηλά επίπεδα αυτοσυγκέντρωσης καιεστίαση στις κινήσεις του αντιπάλου. Και όλο αυτό, σε καθιστά απολύτως fit μέσα-έξω.

Μερικά από τα πολεμικά αθλήματα που περιλαμβάνουν εντυπωσιακά χτυπήματα και λακτίσματα: Wing Chun, Capoeira, Kickboxing, Taekwondo, Tang Soo Do, Savate, Karate και Wushu.

Πολεμικές τέχνες που στηρίζονται αποκλειστικά στις λαβές και την ακινητοποίηση του αντιπάλου: Aikido, Glima, Hapkido, Brazilian Jiu-Jitsu, Judo και Sambo.

Ένοπλος αγώνας

Έχεις δει χούλιγκαν να χτυπιούνται με λοστούς ή σπασμένα καθίσματα στο γήπεδο. Αστεία πράγματα. Ένας καλός μαθητής με υψηλή κατάρτιση στις ένοπλες πολεμικές τέχνες – πόσο μάλλον ένας δάσκαλος – μπορεί να τους πάρει όλους παραμάζωμα με λίγες μόνο κινήσεις. Κι αυτό γιατί η χρήση όπλων σε μια πολεμική τέχνη απαιτεί περισσότερες νοητικές παρά φυσικές ικανότητες. Επίσης, μαθαίνεις να μην σε καταβάλλει οργή ή μίσος. Βέβαια, όσο υπερτερείς και σε φυσική κατάσταση από τον αντίπαλό σου, τόσο μεταμορφώνεσαι σε μια πραγματική πολεμική μηχανή.

Με ένα ευρύ φάσμα όπλων στη διάθεσή σου (εύκαμπτο ή άκαμπτο ξύλο, διπλά ραβδιά, σπαθί ή τόξο) και κάποιες μικρές ή μεγάλες διαφορές στο στυλ μάχης, αυτές είναι οι πολεμικές τέχνες (κυρίως ιαπωνικής καταγωγής) που συνδυάζουν αυτοάμυνα με μια σειρά εντυπωσιακών κινήσεων: Kyudo, Katana, Kenjutsu, Naginatajutsu, Kalaripayyattu.

το κειμενο δημοσιευτηκε στο gr.askmen.com/

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.