Τι πιστεύουν οι Ελληνες για την οικονομική κρίση

0

Στην ανεπάρκεια των ελληνικών κυβερνήσεων, τη διαφθορά και τον υπερδανεισμό αποδίδουν 7 στους 10 Ελληνες την οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας.

Την ίδια ώρα, μόλις ένα 10% πιστεύει ότι για την κρίση στην Ελλάδα ευθύνονται οι ξένοι, σύμφωνα με την πανελλαδική μελέτη του Οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», η οποία έγινε σε συνεργασία με τον καθηγητή συγκριτικής πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Γεράσιμο Μοσχονά και υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών GPO.

Συντριπτικό είναι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι καθοριστικός παράγοντας για την κρίση ήταν η ανεπάρκεια και η διαφθορά των ελληνικών κυβερνήσεων, αφού αυτό πιστεύει το 97,8%. Την ίδια ώρα, το 84,1% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι στην κρίση συνέβαλε και η πρακτική που ακολούθησαν οι Εληνες πολίτες να δανείζονται για να καταναλώνουν αντί να παράγουν.

Ακόμη, ένας στους δυο θεωρεί ότι το κράτος επεμβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσει πλούτο ενώ το 50,9% είναι αντίθετο στις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και το 41,6% δηλώνει ότι είναι υπέρ της υψηλής φορολόγησης αρκεί αυτή να συνοδεύεται από ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλους.

Η απουσία των ελέγχων ευθύνεται για τη φοροδιαφυγή

Σε ό,τι αφορά την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, το 36,6% την αποδίδει στην απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, το 32,3% στη μη ανταποδοτικότητα από την μεριά του κράτους, ενώ δυο στους δέκα πιστεύουν ότι είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα του Ελληνα.

Παράλληλα, οι 9 στους 10 θεωρούν την φοροδιαφυγή κλοπή, ενώ το 73,37% υποστηρίζουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες «κοροϊδεύουν» το κράτος, το 44,4% πιστεύουν ότι οι αγρότες πρέπει να πληρώνουν υψηλότερους φόρους, ενώ το 60% πιστεύουν ότι είναι αφελείς όσοι θεωρούν πως η φοροδιαφυγή θα παταχθεί.

Ετσι, το 62,3% τάσσεται υπέρ της αλλαγής του φορολογικού συστήματος, ως πρώτη μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την ΕΕ

Αποτιμώντας την 35ετή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι 6 στους 10 πολίτες την θεωρούν συνολικά ως θετική αν και σε επιμέρους ζητήματα όπως είναι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία, το 46,2% πιστεύουν πως η Ελλάδα βγήκε ζημιωμένη από τη συμμετοχή της.

Με την επιστροφή της χώρας στη δραχμή φλερτάρει το 28,5%, με τον αριθμό εκείνων που εμφανίζονται θετικοί στην παραμονή της χώρας στο ευρώ να εμφανίζονται λιγότεροι στο διάστημα μεταξύ Απριλίου- Νοεμβρίου 215 (από 73,9% σε 65,3%).Επίσης αρνητική είναι η εικόνα που έχουν οι Έλληνες για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αφού το 89,6% πιστεύει ότι οι χώρες της ΕΕ στην διάρκεια της κρίσης ενδιαφέρθηκαν κυρίως για το δικό τους συμφέρον, ενώ η άποψη για το 71,4% είναι ότι προσπάθησαν να καθυποτάξουν την Ελλάδα.

Όσο για εκείνους που επιθυμούν έξοδο της χώρας από την ΕΕ, το ποσοστό τους είναι μικρό και φτάσει μόλις το 23%.Την ομάδα αυτή συνθέτουν κατά 35,4% άνεργοι και κατά 35,5% πολίτες που έχουν χαμηλό εισόδημα και συγκεκριμένα κάτω των 500 ευρώ.

www.iefimerida.gr

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.