Συντάξεις: Το επόμενο σημείο ανάφλεξης της ελληνικής κρίσης

0

Το επόμενο «σημείο ανάφλεξης» της ελληνικής κρίσης υπάρχει και είναι ικανό να αποτελέσει έναν πραγματικό εφιάλτη τόσο για το μέλλον της χώρας, όσο και για την ίδια τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το Associated Press, η ταχεία γήρανση του πληθυσμού, ένα «εξαντλημένο» εργατικό δυναμικό και μια αδύναμη οικονομία μπορούν να αποτελέσουν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για κάθε ασφαλιστικό σύστημα. Για μια υπερχρεωμένη όμως χώρα που πλήττεται από την ανεργία, όπως η Ελλάδα, όλα αυτά δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια «βραδυφλεγή βόμβα».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αντιμέτωπη με μια δεινή οικονομική πραγματικότητα και υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων που της ασκούν οι δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί το ακατόρθωτο: Την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας χωρίς να μειώσει τις συντάξεις και μέσω της πλαγίας οδού, ήτοι της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως το εργατικό δυναμικό της χώρας – μικρότερο σε αριθμό από τους ανέργους και τους συνταξιούχους μαζί – πρέπει να πληρώσει για όλους τους υπόλοιπους.

Τα εργατικά συνδικάτα στη χώρα βρίσκονται ήδη στα «κάγκελα», ενώ το ασφαλιστικό έχει αναδειχθεί σε «Νούμερο Ένα» αγκάθι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Οι επικριτές του κυβερνητικού σχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι όχι μόνο πολλοί, αλλά και εξαγριωμένοι.

Η απόγνωση αλλά και η οργή των εργαζομένων έγινε εμφανής στο μαζικό κύμα διαδηλωτών που κατέκλυσε όλη τη χώρα την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, όταν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας «κατέβασαν ρολά» στην Ελλάδα.

«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να καταστήσει βιώσιμο το ασφαλιστικό της σύστημα, δεν έχει και πολλές επιλογές», σχολιάζει το Associated Press, δεδομένου ότι οι συντάξεις των Ελλήνων έχουν περικοπεί περισσότερες από 10 φορές από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης και την είσοδο της χώρας στην εποχή των μνημονίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα φιγουράρει στην έκτη θέση των κρατών με τον γηραιότερο πληθυσμό στον πλανήτη, δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο σπαταλά άνω του 16% του ΑΕΠ για τη χορήγηση συντάξεων, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Με πληθυσμό σχεδόν 11 εκατομμυρίων, η Ελλάδα έχει 3,6 εκατομμύρια εργαζομένους, 2,66 εκατομμύρια συνταξιούχους και 1,2 εκατομμύρια ανέργους.

Πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει μάλιστα πως οι συντάξεις αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για το 52% των ελληνικών νοικοκυριών, ποσοστό αυξημένο έναντι του 40% το 2011.

«Μέχρι στιγμής το κύμα κοινωνικής αντίδρασης που έχει ξεσηκωθεί στην Ελλάδα, ενάντια στο ασφαλιστικό, δεν έχει απειλήσει τη συνοχή της κυβέρνησης. Αυτό όμως δεν θα ισχύει για πάντα», προειδοποιεί η Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Management και πρώην στενή συνεργάτης του Nouriel Roubini. «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει και πολλά περιθώρια για ελιγμούς», διαμηνύει η Megan Greene.

http://www.insider.gr/

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.