«Μπλε ουρανό και παγωμένο νερό» βρήκαν οι επιστήμονες στον Πλούτωνα

0

Μετά το θρίλερ με τις «εκπληκτικές» ανακοινώσεις της NASA για τον Πλούτωνα που τελικά ανακλήθηκαν από τον επικεφαλής της αποστολής του διαστημοπλοίου New Horizons, τελικά η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος ανακοίνωσε πως γύρω από τον παγωμένο πλανήτη υπάρχει «μπλε ουρανός και παγωμένο νερό». Σύμφωνα με τις νέες εικόνες και τις καινούριες πληροφορίες που έφτασαν από το διαστημόπλοιο, ο Πλούτωνας έχει «φωτεινούς μπλε ουρανούς και παγωμένο νερό». Ο επικεφαλής της αποστολής του διαστημοπλοίου New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) στον Πλούτωνα Δρ. Άλαν Στερν δήλωσε σύμφωνα με τον Independent: «Ποιος θα περίμενε έναν μπλε ουρανό στην Ζώνη του Κάιπερ; Είναι υπέροχο». Όπως εξήγησε η ερευνήτρια της αποστολής New Horizons, Κάρλι Χάουετ, ο μπλε ουρανός είναι αποτέλεσμα της διάσπασης του φωτός από τον ήλιο σε πολύ μικρά σωματίδια. Στη Γη, αυτά τα σωματίδια είναι μικροσκοπικά μόρια αζώτου. Στον Πλούτωνα μοιάζουν μεγαλύτερα, αλλά παραμένουν σχετικά μικρά».
Οι επιστήμονες, λοιπόν, εκτιμούν ότι το υλικό αυτό αποδεικνύει τη γεωλογική δραστηριότητα στον μικρό πλανήτη, αλλάζοντας τα δεδομένα, αφού σε αντίθεση με τους παγωμένους δορυφόρους άλλων γιγάντιων πλανητών, ο Πλούτωνας δεν θερμαίνεται από την έλξη της βαρύτητας ενός μεγαλύτερου πλανητικού σώματος. Κατά συνέπεια, η γεωλογική δραστηριότητα πρέπει να ενεργοποιείται από κάποιο άλλο φαινόμενο που παραμένει άγνωστο.

«Βλέπουμε παγωμένο νερό στον Πλούτωνα για πρώτη φορά. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το νερό υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα», είχε αναφέρει ο καθηγητής Κοξ.

Εντούτοις, είχε επισημάνει πως ακόμα και αν υπάρχει αρκετό νερό στον πλανήτη αυτό το στοιχείο δεν επαρκεί για να ξεκινήσει η ζωή στον Πλούτωνα.

Σύμφωνα, πάντως, με άλλα σενάρια ενδέχεται οι επιστήμονες να ανακοινώσουν ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να φιλοξενήσει «εξωγήινη ζωή».

http://www.protothema.gr/

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.