Η IAAF αποσιώπησε έρευνα για ντόπινγκ

0

Η Διεθνής Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) αποσιώπησε τα αποτελέσματα έρευνας του 2011, σύμφωνα με τα οποία το ένα τρίτο των αθλητών παγκόσμιας κλάσης παραδέχτηκε πως έχει κάνει χρήση τεχνικών βελτίωσης της απόδοσής τους, όπως αποκάλυψαν οι “Sunday Times” και το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι “ARD/WDR”.

Την έρευνα είχε διενεργήσει το γερμανικό πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν, έχοντας μοιράσει -εμπιστευτικά- ερωτηματολόγια σε αθλητές που έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Νταεγού, το 2011, στη Νότια Κορέα.

Με δημόσια τοποθέτησή τους στους “Sunday Times”, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τούμπινγκεν κατηγορούν την IAAF για προσβολή του δικαιώματος της ελευθερίας της δημοσίευσης αναφέροντας: «Η μελέτη είναι μια ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα ανεξάρτητη από την IAAF. Η καθυστέρηση της δημοσίευσης της IAAF για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς βάσιμο λόγο είναι μια σοβαρή προσβολή της ελευθερίας της δημοσίευσης».

Η δημόσια τοποθέτηση των ερευνητών προχωρά στον ισχυρισμό πως η IAAF χρησιμοποίησε την επιρροή της για να αποσιωπήσει τα ευρήματα, τα οποία διέρρευσαν εν τέλει στους “Sunday Times”.

Όπως προέκυψε, τη συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδότησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA), με εκπροσώπους του να απαντούν στους “Sunday Times” την περασμένη Παρασκευή πως ο WADA είχε επιτρέψει στην IAAF να επιλέξει αν θα δημοσίευε ή όχι τα αποτελέσματα ως… αντάλλαγμα για την αρχική άδεια της IAAF να δώσει πρόσβαση στους ερευνητές να διενεργήσουν τη μελέτη με συνεντεύξεις στους συμμετέχοντες αθλητές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Νταεγού.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Ραλφ Ούλριχ, δήλωσε στους “Sunday Times”: «Η IAAF “φρέναρε” τη δημοσίευση της έρευνας. Νομίζω πως IAAF και WADA συνδέονται ως ενδιαφερόμενα μέρη και “φρέναραν” τα πάντα».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα ποσοστό της τάξης του 29-34% από 1.800 συμμετέχοντες αθλητές σε διεθνή πρωταθλήματα είχε παραβιάσει τους κανονισμούς για χρήση απαγορευμένων ουσιών και τεχνικών, 12 μήνες πριν την ολοκλήρωση της μελέτης.

«Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν πως το ντόπινγκ είναι εξαιρετικά διαδεδομένη μεταξύ της ελίτ των αθλητών, και παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτο, παρά τα τρέχοντα προγράμματα βιολογικών τεστ,» αναφέρεται ως συμπέρασμα στη μελέτη. Οι ερευνητές ισχυρίζονται μάλιστα πως ένα μήνα μετά τη συλλογή και την ανάλυση των πληροφοριών, τους ζητήθηκε να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Η απάντηση της IAAF στους “Sunday Times” σχετικά με τις κατηγορίες των ερευνητών ήταν πως βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με τους ερευνητές και τον WADA όσον αφορά στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

πηγή:AΠΕ-ΜΠΕ

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.