10 μαθήματα ζωής που δίδαξε στους άντρες ο «Νονός»

0

Ο Νονός (Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ) είναι ένα κλασικό κινηματογραφικό σίκουελ, που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Δεν είναι μόνο μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ένα έπος για τους γκάνγκστερ της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’50, αλλά είναι επίσης και μια ιστορία που απεικονίζει τη δύναμη του (βρώμικου) χρήματος, την αγάπη για την οικογένεια και τη λατρεία στον καπιταλισμό.

44 χρόνια μετά, το κλασικό αριστούργημα του Francis Ford Coppola(βραβευμένο με 3 Όσκαρ, 5 Χρυσές Σφαίρες και Βραβείο Grammy)βγαίνει ξανά αυτό το καλοκαίρι σε ψηφιακή επανέκδοση, σε πολλά θερινά σινεμά της χώρας.
Πριν τρέξεις να την (ξανα)δεις, μάθε ποια μαθήματα ζωής έχει να σου δώσει, βρες την αριστουργηματική τους απεικόνιση μέσα στην πλοκή της ταινίας, και φρόντισε για την εφαρμογή τους στην ίδια σου την καθημερινότητα.

1. Μην κάνεις υποσχέσεις που δεν μπορείς να κρατήσεις

Μπορείς να πεις ένα κατά συνθήκη ψέμα, αλλά όχι κάποια μπαρούφα που θα σε καταστήσει αναξιόπιστο και ιδιοτελή.

2. Μην ασχολείσαι με την προσωπική ζωή των άλλων

Τα κουτσομπολιά ή η παροχή συμβουλών σχετικά με προσωπικά θέματα που αφορούν σε τρίτους είναι πάντα παρακινδυνευμένο. Η προσωπική ζωή κάποιου είναι ακριβώς αυτό: προσωπική. Και πρέπει να είναι σεβαστή. Όταν Κόνι και ο Κάρλο λογομαχούν σε κάποια σκηνή της ταινίας, ο οξύθυμος Σόνι προσπαθεί να εμπλακεί, όμως η Καρμέλα Κορλεόνε, σχεδόν τον διατάσσει: «Σόνι, δεν σε αφορά».

3. Η οικογένεια είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή

Το αίμα νερό δεν γίνεται. «Ένας άντρας που δεν περνά χρόνο με την οικογένειά του, δεν μπορεί ποτέ να είναι ένας πραγματικός άντρας». Και «Ο μόνος πλούτος σε αυτόν τον κόσμο είναι τα παιδιά, περισσότερο από όλα τα χρήματα και την εξουσία πάνω στη γη»
– Δον Βίτο Κορλεόνε.

4. Μην πηγαίνεις κόντρα στην οικογένειά σου

Μην γίνεις σαν τον Φρέντο Κορλεόνε. Μπορεί να μη συμφωνείς με όλα, αλλά η οικογένειά σου είναι η οικογένειά σου. Από σεβασμό, μην πας κόντρα στο αίμα σου, αλλιώς θα υποστείς τις συνέπειες.

«Φρέντο, είσαι ο μεγαλύτερος αδελφός μου, και σ ‘αγαπώ. Αλλά μην ξαναπάς κόντρα στη φαμίλια. Ποτέ».
– Μάικλ Κορλεόνε.

5. Μην πράττεις με βάση το συναίσθημα

Σκέψου σοφά και διπλωματικά. Οι συναισθηματικές εκρήξεις, όπως εκείνες του Σόνι Κορλεόνε, ενδεχομένως να σε οδηγήσουν στην πτώση σου. Γιατί; Επειδή κατάντησαν προβλέψιμες.

«Ποτέ μην μισείς τους εχθρούς σου. Επηρεάζει την κρίση σου»
– Μάικλ Κορλεόνε

6. Κράτα τους φίλους σου κοντά, αλλά τους εχθρούς σου πιο κοντά

Διατήρησε επαφή με τους αντιπάλους, αντίζηλους ή σφετεριστές σου. Παρατήρησε διαρκώς τι κάνουν. Μόνο έτσι θα είσαι ετοιμοπόλεμος. Η ζωή έχει να κάνει με την ακρίβεια, την αφοσίωση και τη διακριτικότητα.Πάντα να κρατάς το λόγο σου και ποτέ να μην κόψεις τις γέφυρες με κάποιον που κάποτε διαφώνησες. Όταν ο Μάικλ Κορλεόνε απειλείται από τον γερουσιαστή Πατ Γκάρυ, απλά απαντά: «Η προσφορά μου είναι αυτή: τίποτα».

7. Κράτα κρυφά τα σχέδιά σου. Άφησε να τα ξέρουν μόνον όσοι εμπιστεύεσαι

Μη συζητάς με ξένους τα σχέδιά σου, τι κάνεις και πώς τα καταφέρνεις. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για δικό σου όφελος ή ακόμη και εναντίον σου.

«Μην με ρωτάτε για τις επιχειρήσεις μου».
– Μάικλ Κορλεόνε

8. Φτιάξτε ένα ισχυρό, προσωπικό περιβάλλον

Βοηθώντας τους άλλους, θα λάβεις κι εσύ βοήθεια όταν τη χρειαστείς. Θα λάβεις επίσης και σεβασμό. Ο Δον Βίτο Κορλεόνε έχτισε μια ισχυρή αυτοκρατορία βασιζόμενος σε μια ισχυρή κοινότητα. Βοήθησε τις γειτονιές που όριζε, τους φίλους -και λιγότερο τους συγγενείς– με σκοπό να αποκτήσει ένα ισχυρό όνομα.

«Κάποια μέρα, και εκείνη την ημέρα θα έρθει, εγώ θα σας καλέσω να κάνετε μια δουλειά για μένα»
– Δον Βίτο Κορλεόνε.

9. Να βλέπεις μακριά

Ποτέ μην κάνεις μια κίνηση ή πάρεις μια απόφαση χωρίς να έχεις έναν προσεκτικό μελλοντικό σχεδιασμό. Η υπομονή είναι το κλειδί.

«Θέλω κάποιον καλό -και εννοώ πολύ καλό- να φυτέψει τη σφαίρα. Δεν θέλω τον αδελφό μου, που βγαίνει από την τουαλέτα κρατώντας μόνο το πουλί του στα χέρια του, εντάξει;»
-Σόνι Κορλεόνε.

10. Μην παίρνεις τα πράγματα πολύ προσωπικά

Μερικές φορές, το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι αυτό:

«Δεν είναι προσωπικό, είναι δουλειά».
– Μάικλ Κορλεόνε.

http://gr.askmen.com/

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.