Τροφή για σκέψη δίνει η εργασία ενός Άγγλου επιστήμονα ο οποίος αναλύει το πόσο καταστροφική μπορεί να αποδειχτεί η τεχνητή νοημοσύνη για την ανθρωπότητα. Ο Michael Garrett είναι ραδιοαστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και διευθυντής του Κέντρου Αστροφυσικής Jodrell Bank, και όπως επισημαίνει στην εργασία, – η οποία αξιολογήθηκε από ομότιτλους καθηγητές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής-, η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα δεν είναι ικανή να φτάσει την ανθρώπινη νοημοσύνη, ωστόσο έχει εξελιχτεί αρκετά. Μάλιστα, αναφέρει πως και στο παρελθόν ο ανθρώπινος νους δεν μπορούσε να συλλάβει το τι θα έκαναν σήμερα οι υπολογιστές.
Πότε πρέπει να ανησυχήσει η ανθρωπότητα
Ο επιστήμονας συμπεραίνει πως αν η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίσει την ίδια εξελικτική πορεία, και ένας αλγόριθμος θα μπορεί να σκεφτεί και να συνθέτει ιδέες, όπως ο άνθρωπος, τότε πραγματικά η ανθρωπότητα θα πρέπει να ανησυχήσει.
Κάνοντας υποθέσεις, καταλήγει στο συμπέρασμα πως σε 100 με 200 χρόνια, ο πολιτισμός θα μπορούσε να εξαλειφθεί από μια ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη και προτείνει να παρθούν αυστηρά μέτρα από την επιστημονική κοινότητα. «Χωρίς ρυθμίσεις, υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εξελιχτεί σε σημαντική απειλή για τη μελλοντική πορεία όχι μόνο του δικού μας τεχνικού πολιτισμού αλλά όλων των τεχνικών πολιτισμών». αναφέρει. Μεταξύ άλλων στην εργασία του θέτει και το ερώτημα αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε βρει ζωή στο απέραντο σύμπαν, σύμφωνα με το popularmechanics.com.
«Αυτή η “μεγάλη σιωπή” είναι κάτι το παράδοξο όταν αντιπαραβάλλεται με άλλα αστρονομικά ευρήματα που υποδηλώνουν ότι το σύμπαν είναι φιλόξενο για την εμφάνιση νοήμονος ζωής», αναφέρει σε άλλο σημείο της εργασίας του.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ