Πως συντηρούμε τα κρασιά μας σε ένα κελάρι

0

Πολλοί πιστεύουν ότι για να αποθηκεύσουν κρασί στο σπίτι χρειάζονται ένα κελάρι. Αλλά μόνο η λέξη μας φέρνει εικόνες σκοτεινών, κρύων υπογείων, ή εξεζητημένων και θερμοκρασιακά ελεγχομένων δωματίων εξοπλισμένων με μαονένια ράφια κρασιών. Όλα αυτά είναι πολύ ωραία μεν, αλλά καθόλου απαραίτητα. Σας συνιστούμε να ερμηνεύσετε την λέξη “κελάρι” κάπως… ελεύθερα. Υπάρχουν 4 βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη όταν αποθηκεύετε το κρασί: Τη θερμοκρασία, το φως, τις δονήσεις και το να κρατήσετε το φελλό υγρό.

Θερμοκρασία

Τόσο τα λευκά όσο και τα κόκκινα κρασιά πρέπει να διατηρούνται δροσερά, και επίσης η θερμοκρασία να παραμένει όσο γίνεται σταθερή. Καλύτερα μια σταθερή θερμοκρασία 18 °C παρά την μια ημέρα 6 °C και την επόμενη 16 °C.

Αποφεύγουμε να αποθηκεύουμε το κρασί σε μέρη του σπιτιού στις οποίες παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες, ή και μεγάλες διαφοροποιήσεις στη θερμοκρασία. Έτσι, δεν αφήνουμε το κρασί μας κοντά σε καλοριφέρ, ηλεκτρικές συσκευές όπως ψυγεία και πλυντήρια, καθώς και παράθυρα, ειδικά αν αυτά εκτίθενται άμεσα στο φως του ήλιου. Το κρασί μπορεί να μείνει για αρκετό, αλλά όχι υπερβολικό, διάστημα μέσα στο ψυγείο. Κι αυτό γιατί μπορεί το ψυγείο να διατηρεί τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο το κρύο του είναι ξηρό και στερεί την υγρασία που είναι απαραίτητη στο κρασί έτσι ώστε να διατηρηθεί στη σωστή κατάσταση ο φελλός του. Αφού ανοιχτεί, το κρασί που θα περισσέψει πρέπει να συντηρηθεί στο ψυγείο, ειδικά αν είναι λευκό ή ροζέ. Μετά το πρώτο άνοιγμα, όμως, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, οπότε το κρασί μας θα μείνει σε καλή κατάσταση στο ψυγείο μόνο για μερικές ημέρες, προτού να αρχίσει να αλλοιώνεται

Φως

Το πολύ φως και ο ήλιος μπορεί να κάνουν ζημιά στο κρασί καθώς ωριμάζει στο μπουκάλι, και έτσι όσο σκοτεινότερο το δωμάτιο τόσο το καλύτερο.

Δονήσεις

Περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία πεζών και διαφόρων ειδών δονήσεων θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί το κρασί δεν αρέσκεται καθόλου σε αυτές.

Υγρός φελλός

Αποθηκεύοντας το κρασί στο πλάι, κρατά το φελλό πάντοτε σε επαφή με το κρασί, που, με τη σειρά του, δεν αφήνει το φελλό να στεγνώσει και να ξεραθεί. Ο ξερός φελλός συστέλλεται, αφήνοντας τον αέρα να μπει στο μπουκάλι, και να οξειδώσει υπερβολικά το κρασί.

Αν έχετε στο μυαλό σας τις τέσσερεις αυτές απαιτήσεις, μπορείτε εύκολα να βρείτε κάποιο χώρο στο σπίτι σας που να τις πληρεί, και δε θα χρειαστείτε κελάρι. Μια γωνιά στο υπόγειο, μια ντουλάπα σε ένα επί πλέον υπνοδωμάτιο, ένα ερμάριο κάτω από τη σκάλα μπορεί κάλλιστα να κάνουν τη δουλειά. Και να θυμάστε πάντα ότι, όσο περισσότερο καιρό σχεδιάζετε να κρατήσετε τα κρασιά σας, τόσο περισσότερο σημαντικές γίνονται αυτές οι απαιτήσεις.

Αν αγοράσατε ένα κρασί που θα το πιείτε σε 2-3 ημέρες, πραγματικά δεν έχει σημασία που θα το αποθηκεύσετε, αλλά αν πρόκειται να το κρατήσετε εβδομάδες ή μήνες, αποθηκεύστε το σε ένα σκοτεινό και δροσερό σημείο.

Μερικά κρασιά απαιτούν όχι μήνες, αλλά χρόνια -και κάποια ίσως και δεκαετίες- να ωριμάσουν πριν καταναλωθούν. Το που θα αποθηκεύσετε τέτοια υψηλής ποιότητας (και συνήθως ακριβά) κρασιά, είναι σημαντικό θέμα, ώστε η επένδυσή σας να προστατευθεί. Σ’ αυτή την περίπτωση ίσως πρέπει να σκεφθείτε την αγορά μιας συσκευής διατήρησης οίνων, που μπορείτε να βρείτε σε μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων και μεγεθών.

Όσο μεγαλώνει η συλλογή σας, τόσο θα γίνει απαραίτητη η παρακολούθησή της. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το παραδοσιακό “τεφτέρι”, όπου σημειώνετε τόσο τα εισερχόμενα όσο και τα εξερχόμενα κρασιά, είτε και με σύγχρονες μεθόδους και εξειδικευμένο λογισμικό, που κάνουν πραγματική διασκέδαση την παρακολούθηση της συλλογής σας. Πολλά από αυτά προσφέρονται δωρεάν από το Internet.

Share.

Comments are closed.