Βαρθολομαίος: «Δε νοείται μεταξύ Αγίου Όρους και Κωνσταντινουπόλεως καμία διαφοροποίησις»

0

“Το Άγιον Όρος και το Πατριαρχείο μας δεν είναι ξεχωριστά πράγματα, δεν είναι δύο εκκλησιαστικές οντότητες ανεξάρτητες απ’ αλλήλων, αλλά το Άγιον Όρος είναι κομμάτι, είναι τμήμα προσφιλές και αναπόσπαστον της ευρυτέρας δικαιοδοσίας της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Και δεν νοείται μεταξύ του Αγίου Όρους και της Κωνσταντινουπόλεως καμμία διαφοροποίησις, αλλά μόνον συνταύτισις και συμπόρευσις”, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, σήμερα, Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, ο οποίος έχει παραχωρηθή για την εξυπηρέτηση της Ουκρανικής κοινότητος της Πόλεως.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η αναφορά του Παναγιωτάτου στο Άγιον Όρος έγινε με αφορμή την παρουσία Αγιορειτών μοναχών στο πανηγυρίζοντα Ναό, αλλά και την πρόσφατη προσκυνηματική επίσκεψή του στον Άθω, κατά την οποία, όπως υπενθύμισε, είχε προαναγγείλει, από τον Ναό του Πρωτάτου, την αγιοκατάταξη στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας, τεσσάρων συγχρόνων Οσιακών μορφών του Αγιορείτικου μοναχισμού, προκαλώντας μεγάλη χαρά μεταξύ των πατέρων στο Περιβόλι της Παναγίας. Ο Πατριάρχης ανέφερε ότι ήδη έγινε η αγιοκατάταξη ενός εξ αυτών, του Οσίου Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτη, και επίκειται και η των υπολοίπων. “Είθε η χάρις των να συνδέει έτι και έτι το Άγιον Όρος με την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως”, τόνισε.
Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο, προστάτη ιδιαιτέρως των παιδιών και των ναυτικών, ευχόμενος να έχει πάντοτε διαρκώς υπό την προστασία του αυτούς που ταξιδεύουν στις κοντινές και μακρυνές θάλασσες για το ψωμί της οικογενείας τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, ο Πατριάρχης, στις αρετές της απλότητος και της ταπεινότητας που διέκριναν τον Άγιο, καθώς και σε άλλους Αγίους της Εκκλησίας που έφεραν το όνομά του, όπως ο π.Νικόλαος Πλανάς αλλά και σε νεομάρτυρες των τελευταίων αιώνων.

Νωρίτερα τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου κόλπου, καθώς και ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Ηλίας Γιόφογλου, τους οποίους ο Παναγιώτατος συνεχάρη για το επιτελούμενο έργο.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Share.

Comments are closed.