Βαρθολομαίος: Μεγάλη πληγή για την Εκκλησία η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός

0

Στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, στο Άγιο Όρος, λειτούργησε την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος κατήγγειλε την υποκρισία και τον σύγχρονο φαρισαϊσμό ως τη μεγαλύτερη πληγή του εκκλησιαστικού βιώματος.

Μεταξύ άλλων, μετά την ολοκλήρωση της πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, υπενθύμισε ότι τα χρόνια του Ιησού ορισμένες «διατάξεις του Μωσαϊκού νόμου είχαν κυριαρχήσει περισσότερο από των βαρύτερων σημείων του νόμου» και κατά συνέπεια είχαν οδηγήσει «εις τίνα υποκρισία στους τηρητές του γράμματος του νόμου», εμποδίζοντας τον πνευματικό αγώνα του ανθρώπου να κερδίσει την επουράνια ζωή.

«Αυτή την υποκρισία συνέτριβε εις πάσαν παρόμοια περίπτωση του επί γης βίου Του, ως τροχοπέδη της προς ουρανόν πορείας του ανθρώπου» πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Και συνέχισε: «Ο άνθρωπος, ο χριστιανός, μονό με ελευθερία και αλήθεια δύναται να ανέλθει στον ουρανό. Μόνον με αυθεντικότητα. Η υποκρισία, ο σύγχρονος φαρισαϊσμός., ο οποίος επερίσσεψε στην εποχή μας, αποτελεί την μεγαλυτέραν πληγήν του εκκλησιαστικού βιώματος, της θεωρίας και της πράξεως».

Στο ίδιο μήκος κύματος, εξήγησε ότι «το έλεος του Θεού απαλλάσσει, από την υποκρισία και την πολυπροσωπία, τον ελεούμενον και τον μεταβιβάζει εις μετανοημένον αμαρτωλόν, εις κατά χάρην άγιο».  Δεν παρέλειψε, στη συνέχεια, να κάνει μία σύντονη αναφορά στη συμπλήρωση 200 ετών από την κτίση του νέου Καθολικού της Μονής Ξενοφώντος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Share.

Comments are closed.