Άγιο Όρος: Εορτασμός παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα 200 χρόνια του νέου καθολικού της μονής Ξενοφώντος

0

Με ευλάβεια και κατάνυξη έγινε δεκτός το απόγευμα στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για να παραστεί στους εορτασμούς για τα διακόσια χρόνια από την ανέγερση του νέου Καθολικού της μονής.

Ο κ. Βαρθολομαίος στη δοξολογία που εψάλη ανέφερε ότι είκοσι και πλέον χρόνια μετά τους εορτασμούς της χιλιετηρίδας της μονής βρίσκεται και πάλι στο μοναστήρι για να συνεορτάσει τα διακόσια χρόνια του νέου καθολικού με τους αγιορείτες και τους επισκέπτες της μονής.

«Να συμπανηγυρίσουμε άπαντες την κοινωνία των προσώπων» είπε ο κ. Βαρθολομαίος. Αναφερόμενος στην αδελφότητα της μονής Ξενοφώντος, τόνισε ότι υπό τη σοφή καθοδήγηση του ηγουμένου της, γνωρίζει να τιμά, να συμπαρίσταται, να συμπορεύεται και να διακονεί με ειλικρινή αγάπη «τη μεγάλη του Χριστού εκκλησία» και να ενισχύει με τις πράξεις και με τις συχνές επισκέψεις των μελών της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τους «ακατάλυτους πνευματικούς δεσμούς» του Αγίου Όρους με «τη Μητέρα Εκκλησία».

«Αποτελούν δε, παράδειγμα προς μίμισιν σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς Αγιορείτης άνευ Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν δύναται να υπάρξει, δε νοείται. Τούτο διδάσκει η ιστορία, ιδίως η των τελευταίων αιώνων» είπε ο Βαρθολομαίος και συνέχισε:

«Όλοι οι αγιορείτες είστε τέκνα του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Όλοι οι αγιορείτες είστε τμήμα της καρδιάς του Πατριάρχου σας, ο οποίος καθ’ έκαστην αγωνιά και προσεύχεται για την προκοπήν και σωτηρία των ψυχών σας. Όλοι οι αγιορείτες ανεξαιρέτως είστε ευπρόσδεκτοι εν Φαναρίω, για να ιδείται εκ του σύνεγγυς τον βίον και την πολιτεία της μαρτυρικής μητρός εκκλησίας να κοινωνήσετε μετά των αλαλητων στεναγμών ημών, μετά των μόχθων και θυσιών υπέρ του Χριστού αλήθειας».

Ο κ. Βαρθολομαίος εγκαινίασε στη συνέχεια το νέο συνοδικό της μονής.

Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε νωρίτερα η Ιερά Επιστασία στον αρσανά της μονής και ο πολιτικός διοικητής Αθανάσιος Μαρτίνος και στη συνέχεια εντός του ναού τον υποδέχθηκε πλαισιωμένος από τους αγιορείτες και τον προσφώνησε ο ηγούμενος Αλέξιος.

Στον εορτασμό, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, οι βουλευτές Άγγελος Συρίγος, Τάσος Χατζηβασιλείου και Λευτέρης Αβραμάκης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων Κωστής Αλεξανδρής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο πρώην υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, μητροπολίτες, ιερείς, μοναχοί, διπλωμάτες ξένων χωρών, επισκέπτες κ.ά.

https://www.naftemporiki.gr

φωτογραφία: Αριστείδης Βικέτος

Share.

Comments are closed.