Aποκλεισμένοι εδώ και τρείς μήνες από το μουσείο της Αμφίπολης

0

του Γιώργου Ροδάκογλου

Η πλέον διαφημισμένη Αμφίπολη γύρισε την πλάτη σ ένα 43χρονο με ειδικές ανάγκες και τον «έβαλε» στο περιθώριο, όταν ο ίδιος διαπίστωσε ότι η εσωτερική μεταφερόμενη πλατφόρμα για ΑΜΕΑ που υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο δεν λειτουργεί. Ο Πέτρος με ποσοστό αναπηρίας 81% ήθελε να δει πριν από δυο μέρες, από κοντά την σφίγγα του τύμβου Καστά που τοποθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στον τελευταίο χώρο του μουσείου. Για να φτάσει όμως με αναπηρικό αμαξίδιο στο συγκεκριμένο σημείο έπρεπε να χρησιμοποιήσει το εσωτερικό αναβατόριο που εδώ και τρείς μήνες έχει μηχανική βλάβη.

Οι εργαζόμενοι του μουσείου βλέποντας την αμηχανία του 43χρονου προθυμοποιήθηκαν να τον σηκώσουν κρατώντας το αναπηρικό καροτσάκι και να τον μεταφέρουν στο κάτω διάζωμα. Ο ίδιος αρνήθηκε ενώ ο αδερφός του, Κατάκαλος Χατζούδης διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισε κατάσταση που βίωναν εν έτη 2020. «Είναι τραγικό να παίζουμε με την ψυχολογία ενός ατόμου ΑΜΕΑ και να του υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι έχει ένα πρόβλημα. Θέλουμε να ευαισθητοποιηθούν ορισμένοι και να φτάσει το θέμα έως το Υπουργείο αν και σ αυτές τις περιπτώσεις όποιος έχει την παρρησία θα πρέπει το λιγότερο, να ζητήσει μια συγνώμη» δηλώνει αγανακτισμένος, ενώ η μητέρα του ήταν αυτή που ένιωσε για μια ακόμη φορά –όπως είπε- το περιθώριο μιας κοινωνίας που καταδίκασε με την αδιαφορία της το παιδί της.

Η οικογένεια Χατζούδη από την Γαλάτιστα Χαλκιδικής επέστρεψαν στο χωριό τους έχοντας μια πικρή γεύση από την εμπειρία αποκλεισμού που έζησε ο Πέτρος. Την επόμενη μέρα επικοινώνησαν με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών όπου εκεί πληροφορήθηκαν ότι θα μεταφέρουν το πρόβλημα τους στην προϊσταμένη της Εφορείας Δήμητρα Μαλαμίδου ενώ μερικές ώρες αργότερα τους ενημέρωσαν ότι υπάρχει γραφειοκρατικό κόλλημα στις διαδικασίες.

Εκείνο που προκαλεί όμως ένα εύλογο ερώτημα και αυτό τίθεται ευθέως προς την ΕΦΑ Σερρών, είναι γιατί δεν ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα αποκατάστασης της βλάβης της μεταφερόμενης πλατφόρμας και αφέθηκε εκτός λειτουργίας εδώ και τρεις μήνες, ενώ προχώρησαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην τοποθέτηση ενός ευρήματος του Καστά που θεωρείται βέβαιο ότι θα προσέλκυε μεγάλο αριθμό επισκεπτών όχι μόνο από Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό; Οποιαδήποτε απάντηση και αν δοθεί από την πλευρά της ΕΦΑ Σερρών πρέπει να πείθει, ότι δεν χαρακτηρίζεται από μια προχειρότητα και απερισκεψία που δεν αναβαθμίζουν την εικόνα της Αμφίπολης, αντίθετα την παγιδεύουν και την τσαλακώνουν και κυρίως τραυματίζουν την ψυχολογία ανθρώπων που η ζωή έτυχε να τους «παίξει» ένα τραγικό παιχνίδι.

Share.

Comments are closed.