Ο Γιούργκεν Κλόπ δίνει το παράδειγμα κατά του ρατσισμού

0

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του ρατσισμού έχει αναπτυχθεί πολύ στον αθλητισμό και κυρίως στο ποδόσφαιρο, όπου σαφώς και στα γήπεδα βρίσκεται περισσότερος κόσμος απο οτι σε άλλους αθλητικούς χώρους.

Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης

Κατά γενική ομολογία ο ρατσισμός από όποιον και από όπου και αν προέρχεται φανερώνει έλλειψη ορθής σκέψης και πνευματική σύγχυση. Κατά την άποψη μου ο ρατσισμός μειώνει τον ίδιο ως άνθρωπο. Είναι ένα φαινόμενο που από μόνο του είναι αποτρόπαιο και μειώνει σε τραγικό βαθμό την ανθρώπινη φύση. Παρόλο που γίνονται προσπάθειες από μεγάλους οργανισμούς (UEFA, FIFA, EUROLEAUGE) για την καταπολέμηση του ρατσισμού, δεν σταματούν διάφορα σημάδια του να κάνουν την εμφάνιση τους στα γήπεδα. Οι πιο συχνές τιμωρίες είναι το «κλείσιμο» του γηπέδου ή τμήματος της εξέδρας όπου σημειώθηκε το συμβάν για ένα ματς, μαζί με κάποιο χρηματικό πρόστιμο.
Σε περίπτωση υποτροπών προβλέπονται οι ποινές της τιμωρίας έδρας άνω της μιας αγωνιστικής, της απώλειας αγώνα, της αφαίρεσης βαθμών και της αποβολής από τη διοργάνωση. Μόλις χθες ένας άπω τους κορυφαίους και πλέον διάσημους προπονητές ποδοσφαίρου, ο Γιούργκεν Κλόπ. πήρε θέση για τα φαινόμενα ρατσισμού που μαστίζουν τα γήπεδα, με δήλωση του στον Αγγλικό τύπο.
Ο Γερμανός κόουτς της Λίβερπουλ, τόνισε πώς σε περιπτώσεις μαζικής επίθεσης θα πρέπει να διακόπτονται οι αγώνες. «Αν μία ολόκληρη εξέδρα επιτίθεται ρατσιστικά σε κάποιον ποδοσφαιριστή, φυσικά και θα έπαιρνα τους παίκτες να φύγουμε, ωστόσο όχι για 2-3 ηλίθιους. Είναι πολύ μεγάλη δύναμη για να την έχουν» είπε ο Κλόπ και συνέχισε: «Θα πρέπει να βρούμε και άλλους τρόπους να καταπολεμήσουμε αυτά τα περιστατικά και να τιμωρούμε τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Δεν σημαίνει ότι μόνο οι προπονητές πρέπει να λάβουν δράση, αλλά και οι υπεύθυνοι του αγώνα, επειδή αν πάρω εγώ τους παίκτες μου εκτός αγώνα και εκείνοι πουν ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, τότε χάνεις το παιχνίδι και η δουλειά μας είναι να νικάμε. Αλλά λέω ξανά ότι αν είναι όλη η εξέδρα που κάνει κάτι τέτοιο, τότε τα πράγματα αλλάζουν τελείως».
Σημειώνω απλά πώς ως ρατσιστικές συμπεριφορές νοούνται τα πανό με ακροδεξιό και ναζιστικό περιεχόμενο, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί, οι αποδοκιμασίες και οι χαρακτηρισμοί που συνήθως εκδηλώνονται σε βάρος μαύρων ποδοσφαιριστών. Όπως εξειδικεύεται στο άρθρο 14 του πειθαρχικού κώδικα της UEFA, ρατσιστική είναι η προσβλητική συμπεριφορά για το χρώμα του δέρματος, τη φυλή, τη θρησκεία και την καταγωγή που εκδηλώνεται προς ένα άτομο ή ομάδα ατόμων.
Share.

Comments are closed.