Aγραφοι κανόνες για τους θαμώνες των μπαρ

0

H μεγάλη διαφορά του φανατικού της μπάρας από τον περιστασιακό πότη είναι πως ο πρώτος έχει στέκι. Μία φωλιά για τα ποτά του, ένα ζεστό κομμάτι γης που τον περιμένει να αράξει και να αδειάσει το μυαλό του από όλες τις σκοτούρες, δύο τετραγωνικά πάνω σε μια μπάρα που τον χωρίζουν από το Μεγάλο Πουθενά που παραμονεύει εκεί έξω.

Στη Βίβλο της Μπάρας (που γράφεται καθημερινά σε εκατοντάδες στέκια ανά τον κόσμο) υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες, κάποιες κρυφές λεπτομέρειες που σου δίνουν -ή όχι- το δικαίωμα να περηφανεύεσαι ότι εσύ είσαι από εκείνους τους τύπους που έχουν την χαρά να ξέρουν ότι κάπου, σε κάποια σκοτεινή γωνία της πόλης τους περιμένει το στέκι τους.

Του μιλάς στον ενικό, με το μικρό του. Όχι σα δείγμα ασέβειας αλλά αντίθετα ως δείγμα μεγάλης οικειότητας. Δεν είναι το “το παιδί”, “ο κύριος” και τα λοιπά και τα λοιπά. Είναι ο φίλος σου κι έχει όνομα.

Σε ξέρει κι εκείνος με το μικρό

Προφανώς η σχέση οφείλει να είναι αμφίδρομη. Όπως τον γνωρίζεις εσύ, έτσι κι εκείνος σε ξέρει καλά. Σε χαιρετά από μακριά κι όταν φτάσεις στην μπάρα ακούς το γνώριμο “τι κάνεις Χ*”. *Όπου Χ βάζεις το όνομά σου.

Δε σε χαιρετά μόνο ο μπάρμαν

Σε χαιρετά όλο το μαγαζί. Άντρες και γυναίκες που γνωρίζεστε από τα χρόνια εμπειρίας πάνω σε αυτή τη μπάρα. Μια αγέλη από άγριους, σαρκοβόρους πότες σαν και του λόγου σου. Δεν χρειάζεστε καν να ανταλλάξετε ματιές, γνωρίζεστε από τη μυρωδιά -ακριβώς όπως οι λύκοι.

Ο μπάρμαν γνωρίζει τις παραξενιές σου

Θέλεις τζιν με τόνικ σε χαμηλό ποτήρι με μισό κομμένο αγγουράκι και δύο στάλες λεμόνι. Το τζιν μόνο του και το τόνικ το ίδιο. Θέλεις να τα μιξάρεις εσύ. Δε σε νοιάζει αν είναι σωστό από πλευράς mixology και λοιπών νέων επιστημών. Εσύ αυτό θες. Εκείνος το ξέρει. Και σε σέβεται παρ’ όλες τις παραξενιές σου -που μπορεί να πηγαίνουν ακόμα και κόντρα στα δικά του πολύπειρα γούστα.

Η απουσία σημαίνει τύψεις

Ένα σφίξιμο στην καρδιά. Ένα συναίσθημα περίεργο ότι κάτι κάνεις λάθος. Μια υποβόσκουσα υπόνοια ότι έχεις διαπράξει προδοσία. Κι όλα αυτά απλά επειδή σήμερα δεν πήγες στο μπαρ σου. Στο στέκι σου. Στη θέση σου. Δεν μπορείς να το ξεπεράσεις με καμία δικαιολογία στον εαυτό σου.

 Στο μπαρ είστε μια οικογένεια

Ξέρεις ποιος έχασε τη δουλειά του. Ποιος παντρεύτηκε. Ποιος κερατώνει τη γυναίκα του και ποιος μισεί θανάσιμα τα περιστέρια για κάποιον περίεργο κι αδιευκρίνιστο λόγο. Κι αυτά δεν τα γνωρίζεις από τα κουτσομπολιά. Τα ξέρεις απευθείας. Γιατί είστε μια οικογένεια εκεί μέσα και τα λέτε όλα μεταξύ σας.

Εκεί ξεχωρίζουν οι σοβαρές σου σχέσεις από τα επιπόλαια ραντεβού

Γιατί πολύ απλά στο στέκι σου δεν θα πας ποτέ με κάποια που δεν είσαι 100% σίγουρος πως θέλεις να είσαι μαζί της. Μπορείς να μεθάς καθημερινά (επιπόλαια) στο μπαρ της καρδιάς σου, όμως επιπόλαια ραντεβού δεν κάνεις εκεί. Μόνο σοβαρές προτάσεις γίνονται δεκτές.

Σε κερνούν (τουλάχιστον ένα) ποτό

Είσαι μέρος μιας επίλεκτης μυστικής εταιρείας, κι ως τέτοιος έχεις κάποια προνόμια. Όχι, εδώ δεν σε κερνούν ένα ποτό μόνο και μόνο επειδή έχεις πιει άλλα τρία. Όχι, δεν σε κερνούν ποτά επειδή τους αφήνεις λεφτά. Εδώ σε κερνούν γιατί είσαι μέρος του gang και σε αγαπάνε πραγματικά.

https://esquire.com.gr

Share.

Comments are closed.