Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας αυτοκτονούν καθώς δεν αντέχουν τη φτώχεια

0

Το ρεκόρ αυτοκτονιών που καταγράφεται στη Βενεζουέλα τον τελευταίο καιρό όχι μόνο έχει εξαντλήσει τους γιατρούς της χώρας οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με τα θύματα αλλά έχει δημιουργήσει και έναν έντονο φόβο στους επαγγελματίες του κλάδου υγείας. Σε αυτή την περίπτωση εντάσσονται και οι γιατροί που εργάζονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην πόλη Μέριδα στις Άνδεις της Βενεζουέλας.

«Ζούμε μεταξύ τρόμου και ανικανότητας», δήλωσε ο Ignacio Sandia, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος ψυχιατρικής. «Πιστεύουμε συνεχώς ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρέπει τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και μας τρομοκρατεί το γεγονός ότι οι ασθενείς αυτοκτονούν και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε γι ‘αυτούς», προσθέτει.

Οι αυτοκτονίες αυξάνονται ραγδαία σε αυτό το άλλοτε πλούσιο έθνος, αλλά ιδιαίτερα στην ορεινή Μέριδα, όπου φθάνουν σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Το Παρατηρητήριο Βίας της Βενεζουέλας, ένας μη κυβερνητικός οργανισμός, εκτιμά ότι το ποσοστό αυτοκτονίας του κράτους ήταν πάνω από 19 άτομα ανά 100.000 κατοίκους το 2017. Μόνο 12 έθνη έχουν ένα τόσο υψηλό ποσοστό.

Τέτοιου είδους θάνατοι έχουν καταντήσει να αποτελούν ένα συνηθισμένο γεγονός σε  ένα έθνος το οποίο υποφέρει από υπερπληθωρισμό, πείνα και μαζική μετανάστευση. Η Xiomara Betancourt, νευρολόγος που διαχειρίζεται τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στο Corposalud Merida (το δημόσιο σύστημα δημόσιας υγείας), «δείχνει» ως βασικούς παράγοντες την έλλειψη αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών αγωγών και την κατάθλιψη που βιώνουν τα άτομα όταν χάνουν τους δικούς τους.

«Πρόκειται για ένα “κοκτέιλ” παραγόντων», σημειώνει.

Η Μέριδα είναι λίγο μικρότερη από το Κοννέκτικατ διαθέτει αγροτικό πληθυσμό, χαρακτηρίζεται από χιονισμένες βουνοκορφές και αγροτικές πόλεις οι οποίες κινούνται με έναν «νωχελικό» ρυθμό και έχει περίπου 1 εκατ. κατοίκους. Τα μπλακ άουτ αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο όπως και οι ελλείψεις σε καύσιμα ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες υπολειτουργούν με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται να διασχίσουν δύσβατες περιοχές οι οποίες είναι γεμάτες σκουπίδια.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, το Παρατηρητήριο Βίας βασίστηκε σε αποκόμματα του Τύπου και αστυνομικά και νοσοκομειακά μητρώα για να τεκμηριώσει πάνω από 190 αυτοκτονίες στην περιοχή το 2017.

Ο θάνατος του Angel Isol Mendez, 75 ετών, αντικατοπτρίζει την κατάσταση του κράτους. Ο Mendez ξέμεινε από τρόφιμα και εφόδια, η έλλειψη ινσουλίνης δεν του άφησε περιθώρια να αντιμετωπίσει μια κρίση που είχε καθώς έπασχε από διαβήτη και βρέθηκε πεθαμένος από το γιο του στο μαγαζί που διατηρούσε σε μια πόλη. Είχε αυτοκτονήσει με ένα δικό του περίστροφο.

«Δεν είχε μείνει τίποτα να πουλήσει, ούτε καν μια καραμέλα», δήλωσε η σύζυγός του, Sonia Arellano. «Όλα πήγαν στραβά. Ένιωθε σαν φυλακισμένος. Νομίζω ότι τον ανάγκασαν να πάρει μια απόφαση», πρόσθεσε.
Πολλές τελικές αποφάσεις λαμβάνονται ύστερα από κάποιο γεγονός, λένε οι γιατροί και οι αρχές. Ο Farmhand Eudis Miguel Valero Sanchez, 20 ετών, έσπασε πέρυσι το πόδι του πέφτοντας από ένα κρεβάτι που υπήρχε μέσα σε μια νταλίκα. Έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη και, μετά από  μια διένεξη την παραμονή Χριστουγέννων, κρεμάστηκε.

«Έρχομαι ακόμα μερικές φορές για να τον ρωτήσω γιατί το έκανε», είπε η μητέρα του, καθώς στέκεται κάτω από το δέντρο όπου πέθανε ο γιος της.

Η κυβέρνηση είναι κάπως «αδιαφανής» στα στοιχεία που αφορούν στους θανάτους. Όπως και με τον πληθωρισμό, τις ανθρωποκτονίες και τις στατιστικές για τον ιό HIV, η αυταρχική κυβέρνηση του προέδρου Nicolas Maduro συχνά σιωπά για χρόνια. Ωστόσο, αποκόμματα δεδομένων επιβεβαιώνουν την αύξηση των περιστατικών. Στο Καράκας, υπήρξαν 131 αυτοκτονίες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με ένα εθνικό αστυνομικό δελτίο αστυνομίας που ελήφθη από το Bloomberg News. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά το τρέχον έτος τα θύματα έφθασαν τα 786 μόνο στην πρωτεύουσα. insider.gr

Share.

Comments are closed.