Tα σενάρια της επόμενης μέρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

0

Την χάσαμε τη Μακεδονία ή υπάρχει ακόμα ελπίδα να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών; Η αλήθεια είναι ότι η νίκη του Ζάεφ στα Σκόπια, με όποιο τρόπο και αν έγινε είναι το πρώτο βήμα από τα τρία στάδια της αναθεώρησης του συντάγματος της χώρας που θα ολοκληρωθεί σε τρεις ψηφοφορίες ακόμα με την τελευταία να υπολογίζεται ότι θα γίνει σε τρεις μήνες.

Στη χώρα μας η διγλωσσία της κυβέρνησης με τα θερμά συγχαρητήρια Τσίπρα αλλά και τις κατηγορίες Καμμένου προς τα Σκόπιαδείχνει το ρήγμα που επικρατεί και όπως φαίνεται ολοένα και μεγαλώνει.

Από την άλλη υπάρχει η αγανάκτηση του κόσμου και κυρίως των Μακεδόνων, αλλά και η αγωνία των χιλιάδων επιχειρήσεων που έχουν το συνθετικό “Μακεδονικό” στις ονομασίες τους.

Το “μπαλάκι” περνάει πλέον στη χώρα μας και φαίνεται ότι όλα έχουν τελειώσει στο Σκοπιανό, όμως δεν είναι έτσι, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για τη κύρωση της κατάπτυστης Συνθήκης των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας αναμένεται να είναι ραγδαίες, αφού από τη μια ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να καταστρώσει την τακτική του για να διασφαλίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την άλλη ο Πάνος Καμμένος που είδε την προσδοκία του ότι δεν θα περάσει η συμφωνία να ναυαγεί και να πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο που θα διαχειριστεί την κατάσταση.

Μετά τα χθεσινοβραδινά αποτελέσματα, όλα δείχνουν ότι τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν στην συμφωνία θα τηρηθούν λίγο πολύ με αυστηρότητα. Έτσι, όλα δείχνουν ότι τον Ιανουάριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να φέρει στην Ελληνική Βουλή την συμφωνία.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο Πάνος Καμμένος το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει απρόβλεπτα, δεδομένου ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, ο Αλέξης Τσίπρας θα προετοιμάσει την κυβέρνηση και το κόμμα του για όλα τα ενδεχόμενα.

Ποια είναι όμως τα πιθανά σενάρια;

  • Αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τη κυβέρνηση

Αν ο Πάνος Καμμένος κάνει πράξη τα όσα λέει και αποχωρήσει από τη κυβέρνηση για να τη ρίξει ώστε να μη περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο ότι οποιαδήποτε κίνηση του θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, ώστε η κυβέρνηση να έχει προλάβει να δώσει την 13η σύνταξη, τα επιδόματα, τα αναδρομικά, να έχει κάνει την ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό και φυσικά να έχει διαφημίσει δεόντως την μη περικοπή των συντάξεων.

  • Εκλογές μέσα στο έτος

Αν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει τις επόμενες μέρες από τη κυβέρνηση και αυτό έχει να κάνει με το θυμικό του αρχηγού των ΑΝΕΛ, το οποίο είναι εκρηκτικό τότε οι κάλπες μπορεί να στηθούν ακόμα και μέσα στο 2018.

  • Εκλογές την άνοιξη

Αν τηρηθεί η βασική συμφωνία που έχει κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα «να τα πούνε τον Μάρτιο». Σε αυτή την περίπτωση, ο Πάνος Καμμένος αναμένεται στις αρχές της άνοιξης να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και η χώρα να πάει σε εκλογές.

Η συμφωνία περνάει με τη σημερινή σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, έχει και μια ακόμα επιλογή να αντέξει μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας και να την περάσει από τη βουλή. Μόνο που για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τις ψήφους, που θα περάσουν την συμφωνία από την Ελληνική Βουλή. Οι πληροφορίες λένε ότι στην τελική καταμέτρηση που έχουν κάνει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βρεθεί οι ψήφοι που θα περάσουν την συμφωνία από την Βουλή. Με τις ψήφους του Σταύρου Θεοδωράκη, του Σπύρου Δανέλη, του Σπύρου Λυκούδη, της Κατερίνας Παπακώστα και του Θανάση Παπαχρηστόπουλου, φτάνουν τους 151. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ίσως να είναι και περισσότεροι βουλευτές που θα ψηφίσουν την συμφωνία.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να ζητήσει πριν πάει στην συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, ψήφο εμπιστοσύνης. Εκεί, οι βουλευτές που θα τον στηρίξουν θα είναι διαφορετικοί –αφού για παράδειγμα ο Κώστας Ζουράρις και η Ελενα Κουντουρά έχουν πει ότι δεν θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση, αντίθετα με τον Σταύρο Θεοδωράκη που έχει δηλώσει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Και γι’ αυτή την περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να κερδίσει τον χρόνο που θέλει, ώστε να πάει αυτός την χώρα σε εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο πρωθυπουργός πάντως –ισχυρίζονται στελέχη της κυβέρνησης- δεν θα ήθελε να πάρει όλες τις ψήφους των ΑΝΕΛ -εκτός από αυτούς που έχουν ήδη δηλώσει ότι συμφωνούν με την συμφωνία των Πρεσπών- προκειμένου να μην αποδυναμώσει εντελώς τον Πάνο Καμμένο.

Εάν, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να φτάσει μέχρι τον Μάρτιο, τότε όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε τριπλές εκλογές. Σε άλλη περίπτωση, ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς και δύσκολος.

Οι εξελίξεις στα Σκόπια

Από την άλλη βέβαια υπάρχει και το σκηνικό που διαμορφώνεται στα Σκόπια, που μπορεί να φαίνεται ιδανικό μετά τη πρώτη νίκη Ζάεφ, όμως ήδη άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις από τον κόσμο που αντιτίθεται στην αλλαγή της ονομασίας και αυτοί είναι η πλειοψηφία.

Οι εξελίξεις στα Σκόπια στο τρίμηνο που θα ακολουθήσει μπορεί να έχουν να κάνουν με κινήσεις εκτός βουλής αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης που αντιδρά δεν θα αφήσει το χρόνο να περάσει και να διαμορφώσει τις εξελίξεις σε τυπικό επίπεδο εντός βουλής.

Share.

Comments are closed.