ΗΠΑ για Βαρθολομαίο: «Φωνή της θρησκευτικής ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου».

0

Οι ΗΠΑ με ανακοίνωσή τους στηρίζουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης για την παροχή αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία διαμέσου του State Department, το οποίο χαρακτηρίζει τον κ. Βαρθολομαίο «φωνή της θρησκευτικής ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας για τη διακοπή κάθε επικοινωνίας με το Φανάρι, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τη θρησκευτική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας όλων των μελών των ομάδων να διοικούν τη θρησκεία τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και να ασκούν την πίστη τους ελεύθερα χωρίς κρατική παρέμβαση. Οι ΗΠΑ σέβονται την ικανότητα των Ορθόδοξων θρησκευτικών ηγετών της Ουκρανίας και των πιστών να επιδιώξουν την αυτοκέφαλη λειτουργία σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. 

Σεβόμαστε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως φωνή της θρησκευτικής ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν την σθεναρή στήριξη τους στην Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία και στην ρωσική κατοχή της Κριμαίας. 

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει χάσει το δικαίωμα να αποτελεί το κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας» δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.

«Τώρα αντιμετωπίζουμε μια νέα εκκλησιαστική πραγματικότητα: Δεν θα έχουμε πλέον ένα ενιαίο κέντρο συντονισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θα πρέπει να το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έχει αυτό-καταστραφεί ως ένα τέτοιο κέντρο» τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «The First Channel» της Ρωσίας.

Η σημερινή παρέμβαση όμως των ΗΠΑ σε ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία και δεν αφορούν τις ίδιες που είναι μια χώρα ακόμα πλειοψηφούσα προτεσταντική δείχνει ότι από καιρό επιθυμούσαν μια τέτοια εξέλιξη για να ανεξαρτητοποιηθεί η Ουκρανία από την Ρωσία ακόμα και στα πνευματικά ζητήματα.

Όμως τελικά αυτό μπορεί αποβεί μοιραίο καθώς η Ρωσία είναι η ισχυρότερη ορθόδοξη χώρα και τώρα έχει το πάτημα για να αναλάβει επίσημα τον ρόλο του προστάτη της Ορθοδοξίας και τέτοιες ενέργειες μετράνε πάντα για τους απανταχού πιστούς σε όποιες χώρες κι αν ανήκουν.

www.pronews.gr/

Share.

Comments are closed.