Με «πολιτικό σεισμό» απειλεί η Ρώμη τις Βρυξέλλες

0

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν οι σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών, με τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων και υπουργό Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο να προειδοποιεί ότι «αυτή η Ευρώπη σε έξι μήνες θα έχει τελειώσει».

Η κυβέρνηση των λαϊκιστών στην Ιταλία απειλή με «πολιτικό σεισμό» κατά της ευρωπαϊκής λιτότητας, υπερασπιζόμενη τις δημοσιονομικές δαπάνες και τα υψηλά ελλείμματα που έχει ενσωματώσει στον προϋπολογισμό.

«Οι προβλέψεις (της ιταλικής κυβέρνησης) δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα. Η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β», είπε ο Ντι Μάιο και πρόσθεσε: «Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες, αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει plan b. Για μένα δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη όπως και συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση», διαμήνυσε ο Ντι Μάιο.

«Η Κομισιόν είναι που έχει έξι μήνες ζωής, μετά από το οποίο διάστημα αυτά τα ζητήματα δεν θα απασχολούν κανέναν (…) Θα υπάρξει τέτοιος σεισμός σε όλες της χώρας κατά της λιτότητας, που θα αλλάξουν οι κανόνες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές (…) Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. (….) Πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης απέρριπταν την πληροφορία της απόρριψης του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού εκ μέρους της Κομισιόν το Σάββατο. «Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίες προσθέτουν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο». Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.

 

Share.

Comments are closed.