«Φρένο» στα υπέρογκα budget της Formula 1 από το 2021!

0

Όριο στις μεγαλύτερες ομάδες με τους τεράστιους προϋπολογισμούς, έρχεται να βάλει η Liberty Media στη Formula 1, με στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα θα θεσπιστεί ένα ανώτατο όριο στους ετήσιους προϋπολογισμούς των ομάδων, ώστε να μειωθεί η ανισότητα, που παρατηρείται μεταξύ τους. Το budget cap προβλεπόταν να ανέρχεται αρχικά από το 2021 σε 150 εκατ. δολάρια ετησίως, όμως η Liberty Media κατέληξε σε μία συμβιβαστική λύση με όλες τις ομάδες, η οποία περιλαμβάνει μία μεταβατική φάση!

Όριο, σε πρώτη φάση, θα είναι από το 2021 τα 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και σταδιακά θα μειωθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός κάθε ομάδας έως το 2023 στο τελικό όριο των 150 εκατ. δολαρίων. Αυτό θα προκαλέσει πονοκέφαλο κυρίως στις μεγαλύτερες ομάδες, οι οποίες ωστόσο θα έχουν πλέον περισσότερο χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Εδώ να σημειώσουμε, ότι στα προαναφερόμενα όρια δεν περιλαμβάνονται τα πάντα, αλλά εξαιρούνται μεταξύ άλλων οι μισθοί των οδηγών, που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα οικονομικά κάθε ομάδας, όπως επίσης τα έξοδα μάρκετινγκ και φιλοξενίας στα πλαίσια χορηγιών.

Ακόμη μένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για να τεθεί σε ισχύ το budget cap, όπως για παράδειγμα οι ποινές που θα επιβάλλονται στις ομάδες που θα το ξεπερνούν. Η προηγούμενη διοίκηση της F1 είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να θέσει ήδη το 2009 κάτι ανάλογο σε ισχύ, όμως οι μεγάλες ομάδες αντέδρασαν και η Ferrari με τη Red Bull απείλησαν ότι θα εγκαταλείψουν το πρωτάθλημα, αν προχωρούσε η ιδέα.  insider.gr

Share.

Comments are closed.