Οσκαρ Ταμπάρες: Ο ανθρωπος που διδάσκει ζωή

0

Θα τον έχει πάρει το μάτι σου, αν ζεις σε σπίτι που καθημερινά έχει την τηλεόραση συντονισμένη στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ποδοσφαιρόφιλος ή όχι. Θα έχεις δει τον Oscar Tabarez και το δεκανίκι του…
Λίγα χρόνια πριν, ο προπονητής της Ουρουγουάης διαγνώστηκε με μια σπάνια νευροπάθεια που παρέλυσε μέρη του σώματος του. Στη θέση του άλλοι θα τα παρατούσαν, εκείνος όμως κάθισε στον πάγκο της Ουρουγουάης στο επετειακό Copa America σε ένα αυτοκινούμενο αναπηρικό καροτσάκι και, στα 71 του πια, στο φετινό Mundial, βαστά ένα δεκανίκι για να σηκωθεί να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο της χώρας του και να πανηγυρίσει τα γκολ της ομάδας του. Παλεύει με αυτό που τον παλεύει και νικάει.
Πώς στήνει την ομάδα του; Με ένα αυθεντικό – ξεπερασμένο εδώ και χρόνια – 4-4-2, με δύο καθαρούς σέντερ φορ και σκληρή άμυνα για αντιστάθμσιμα. Ένα σύστημα τόσο απολαυστικό αλλά ταυτόχρονα…παρατημένο από το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ο Oscar Tabarez παίζει σαν να είναι ο τελευταίος του αγώνας. Ο Oscar Tabarez παίζει απλά γιατί θέλει να το απολαύσει.

Τι έχει καταφέρει; Απόψε πέρασε στους προημιτελικούς έχοντας δεχθεί 1 γκολ σε 4 παιχνίδια και απλα…νικώντας! Η τακτική δεν έχει δύναμη μπροστά στη θέληση, η τακτική χάνει απέναντι σε αυτόν που περπατά με δεκανίκια.
Ο «Δάσκαλος», ο «Μαέστρος», όπως τον αποκαλούν στην Ουρουγουάη, διδάσκει όχι μπάλα, αλλά ζωή.

από το facebbok και τον Νικο Γιαμπολδάκη

Share.

Comments are closed.