Το Μουντιάλ βυθίζει τον τζίρο στα χρηματιστήρια

0

Ποδόσφαιρο και αγορές μοιάζουν δυο έννοιες ασύνδετες, αλλά κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι αυτό. Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει πώς το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου βυθίζει τον όγκο συναλλαγών στα χρηματιστήρια και τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές αφού οι χρηματιστές και οι επενδυτές… βλέπουν ποδόσφαιρο.

Το φετινό Μουντιάλ που ξεκινά την Πέμπτη διοργανώνεται στη Ρωσία και οι 43 από τους 64 αγώνες διεξάγονται τις εργάσιμες ώρες για την Ευρώπη ή τη Λατινική Αμερική. Στη διοργάνωση του 2010 στην Αφρική –με παρόμοιες ζώνες ώρας με τη Ρωσία- ο όγκος συναλλαγών βούλιαξε κατά 55% την ώρα των μεταδόσεων.

Στη Βραζιλία και την Αργεντινή, όπου το ποδόσφαιρο λατρεύεται σαν… θρησκεία, ο τζίρος στο ταμπλό πέφτει ακόμη πιο πολύ, κατά 75% και 80% αντίστοιχα. «Το Μουντιάλ αποσπά την προσοχή και πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα», εκτιμά ο Μάικλ Ίρμαν, επικεφαλής Ερευνών Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ.

Η  «επιδημία Μουντιάλ» δεν επηρεάζει μόνο τις μετοχές, αλλά και τα ομόλογα. Οι συναλλαγές σε γερμανικά ομόλογα μειώθηκαν στο μισό στη διάρκεια των αγώνων της εθνικής ομάδας της Γερμανίας στο Μουντιάλ το 2006 και το 2010.

Share.

Comments are closed.