Αίμα της Πέτρας. Ίσως το καλύτερο κόκκινο κρασί που έχουμε δοκιμάσει!

0

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον Χρήστο Αϊβαλή ως μάλλον τον πιο αντικομφορμιστή και πιο φανατικό terroir-ίστα οινοπαραγωγό στην Ελλάδα. Η εκρηκτική του προσωπικότητα και η εμμονή του στην καταγωγή του καρπού και τον διαχωρισμό των αμπελοτοπιών, έχουν κάνει τα κρασιά του αντικείμενο συζήτησης και προσμονής στον κύκλο των πιο ψαγμένων οινόφιλων (όχι μόνο στην Ελλάδα).

Το Le Sang de la Pierre όμως, δεν είναι δικό του παιδί. Είναι δημιούργημα του γιου του Σωτήρη, που επιστρέφοντας από τις σπουδές οινολογίας στο Baun της Βουργουνδίας, ανέλαβε όλη την οινοποιητική δραστηριότητα του οινοποιείου, φέρνοντας νέο αέρα και αφήνοντας στον πατέρα του το κομμάτι της αμπελοκαλλιέργειας. Από τον τρυγητό και την οινοποίηση, μέχρι την ονομασία και την τελευταία λεπτομέρεια της φιάλης, ο 25χρονος Σωτήρης Αϊβαλής είχε τον απόλυτο λόγο, βάζοντας επάξια τη δική του υπογραφή δίπλα σε αυτή του πατέρα του, στην πιο ολοκληρωμένη και εντυπωσιακή έκφραση της Βουργουνδίας στην Ελλάδα.

Στο μικρό αμπελοτόπι της περιοχής Τραγάνες με το γεμάτο κροκάλες έδαφος, στην ανεξερεύνητη πλευρά της Νεμέας, το Αγιωργίτικο καλλιεργήθηκε με ξερικό τρόπο και χωρίς την παραμικρή λίπανση για τουλάχιστον 10 έτη. Οι δύσκολες συνθήκες ανάπτυξης οδηγούν τα ηλικίας άνω των 30 ετών φυτά, σε εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση, με απίστευτη όμως συμπύκνωση του λιγοστού καρπού τους.

Όταν θεώρησε ότι ο καρπός ήταν έτοιμος, ο Σωτήρης κάλεσε τον πατέρα του στο κτήμα για να του δείξει ότι περίπου 5% του καρπού είχε ήδη σταφιδιάσει, όπως ακριβώς το ήθελε, επιτυγχάνοντας ακόμη μεγαλύτερη συμπύκνωση (πρακτική που εφαρμόζεται στη Βουργουνδία).

Κόβοντας ένα από τα τσαμπιά, σταγόνες του πυκνού, βαθυκόκκινου χυμού έσταξαν πάνω σε μια από τις αμέτρητες πέτρες του αμπελώνα.

«Βρήκα το όνομα» είπε ήσυχα ο Σωτήρης!

«Le Sang de la Pierre!»

«Ποιος είναι πάλι αυτός ο Πέτρος;» ρώτησε έντονα ο πατέρας του.

«Όχι Πέτρος. Το αίμα της Πέτρας» απάντησε ήρεμα ο Σωτήρης.

Και εκεί γεννήθηκε.

Η ζύμωση πραγματοποιήθηκε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 500lt και ο υπερπολύτιμος χυμός ωρίμασε εκεί για 18 ακόμη μήνες. Εμφιαλώθηκε σε 2.500 πανέμορφες φιάλες, στολισμένες με μια ετικέτα κόσμημα.

Το ακούγαμε καιρό, πολύ πριν κυκλοφορήσει. Το δοκιμάσαμε από το βαρέλι και ήταν μαγικό. Το περιμέναμε και τώρα πια είναι έτοιμο, επιβεβαιώνοντας απόλυτα τη φήμη του και ανταμείβοντας την προσμονή και με το παραπάνω.

Εκπληκτικά απολαυστικό τώρα, το Le Sang de la Pierre 2014 του Κτήματος Αϊβαλή είναι ένα από τα καλύτερα κόκκινα κρασιά που είχαμε την τύχη να βρεθεί στα ποτήρια μας. Αν είσαι από εκείνους που μπορούν να περιμένουν, θα συνεχίσει να εξελίσσεται όμορφα για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον.

Ήταν δύσκολο να εξασφαλίσουμε ακόμη και λιγοστές φιάλες.

Βαθύ πορφυρό χρώμα με βυσσινί ανταύγειες εντυπωσιάζει στο ποτήρι!

Μύρτιλο, φρούτα του δάσους και βύσσινο. Άστο στο ποτήρι. Περίμενε λίγο. Μαύρο πιπέρι, κουβερτούρα σοκολάτα, πρόκα γαρύφαλλο, δάφνη, πάστα ελιάς και δρυς. Περίμενε. Νωπό χώμα, μανιτάρι, βανίλια, κανέλα και καπνός. Απόλαυσέ το. Θα εξελιχθεί κι άλλο.

Γεμάτο σώμα, μαλακές, βελούδινες τανίνες και απόλυτα ισορροπημένη οξύτητα. Πίστεψέ μας, θα ψάξεις πολύ για να βρεις το τονισμένο αλκοόλ. Τα φρούτα εκφράζονται όμορφα και στο στόμα με την ανεπαίσθητη γλυκύτητα του βαρελιού να τα τονίζει ακόμη περισσότερο. Λευκό πιπέρι, καπνός και διακριτικό ζαμπόν εκφράζουν το ξύλο χωρίς να καλύπτουν τον φρουτένιο χαρακτήρα του. Το πολύ μακράς διάρκειας τελείωμα είναι πιπεράτο και επιμένει στο στόμα για ώρα.

κόκκινο

Τύπος: ξηρό
Χρονιά: 2014
Αλκοόλ: 15 %
Προέλευση: Νεμέα
Ποικιλία: Αγιωργίτικο
Αρώματα: μύρτιλο, φρούτα του δάσους, βύσσινο, μαύρο πιπέρι, κουβερτούρα, πρόκα γαρύφαλλο, δάφνη, πάστα ελιάς, δρυς, νωπό χώμα, μανιτάρι, βανίλια, κανέλα, καπνός
Συνδυάζεται: αγριογούρουνο με πικάντικη σάλτσα ή σάλτσα μανιταριών, καπνιστά τυριά, μοσχαρίσια μπριζόλα στα κάρβουνα
Share.

Comments are closed.