Το πιο δυσευρετο Αγιωργίτικο της Ελλάδας

0

Συγκαταλέγεται στα πιο περιζήτητα, στα πιο δυσεύρετα και σίγουρα στα κορυφαία ελληνικά κρασιά. Το πιο σπάνιο και δυσεύρετο κρασί του κτήματος, ένα κρασί που και στον τρόπο οινοποίησης, πώλησης και τιμής πλησίασε από οποιοδήποτε άλλο ελληνικό κρασί τα επίπεδα ενός Μπορντώ.

Παράγεται σε ένα μικρό αμπέλι τεσσάρων (4) στρεμμάτων. Η στρεμματική του απόδοση είναι γύρω στα 150 κιλά. Έχει πλούσιο ιώδες χρώμα, έντονο φρούτο, ισχυρή δομή, είναι συμπυκνωμένο με έντονη επίγευση και στα πρώτα χρόνια του δύσκολα υπάρχει κουζίνα η οποία μπορεί να ισορροπήσει την ιδιαίτερα νευρώδη δομή του. Η παλαίωση του είναι υποχρεωτική και φτάνει έως και τα 15 χρόνια.

Το «4» όπως λέει και το όνομά του παράγεται από ένα αμπελώνα τεσσάρων στρεμμάτων ηλικίας 150 ετών! και το ριζικό του σύστημα μοιάζει σε μέγεθος με εκείνο της ελιάς.  Ο προφυλοξηρικός αυτός αμπελώνας ανήκει στην οικογένεια Αϊβαλή πάνω από έναν αιώνα.Το τέσσερα έχει πολύ μικρή στρεμματική απόδοση (γύρω στα 150 κιλά/στρέμμα ) και η χρονιά του 2005 έδωσε 450 φιάλες.

Ίσως είναι το μοναδικό ελληνικό κρασί που υποβάλλεται σε διπλή παλαίωση σε καινούρια βαρέλια μιας και παραμένει αρχικά για 16 μήνες σε καινούρια αμερικάνικα βαρέλια και κατόπιν μεταφέρεται σε καινούρια γαλλικά βαρέλια όπου παραμένει για 20 περίπου μήνες.

Αυτό έχει σαν συνέπεια μεγάλο κόστος παραγωγής αλλά παράλληλα εξαιρετική συμπύκνωση φρούτου, πολύπλοκα αρώματα και πολύ καλή τανική δομή.

Έχει χρώμα βαθύ πορφυρό με μύτη εξελισσόμενη μέτριας έντασης και αρώματα κόκκινων φρούτων, κερασιών, γλυκών μπαχαριών και βανίλιας.

Ξηρό μέτριας οξύτητας, ψηλό επίπεδο τανινών και σε ένταση αλλά και σε ποιότητα, αλκοόλ 14%, γεμάτο σώμα και μακρυά επίγευση.

Ποικιλία: Αγιωργίτικο

Ηλικία Αμπελώνα: 150 ετών

Oινοποίηση διάρκειας 40 ημερών

Ωρίμανση για 36 μήνες σε νέα δρύινα βαρέλια

Σοδειά 2005

Χρώμα: πλούσιο ιώδες

Άρωμα: Συμπυκνωμένα αρώματα μαύρου φρούτου, μελανιού και μαύρης τρούφας

Στόμα: εκεί ξεδιπλώνεται η πολυπλοκότητα του, έχει ισχυρή δομή, και είναι συμπυκνωμένο με έντονη επίγευση.

Αλκοόλη: 13,5% Vol

Παλαιώνει για 15 χρόνια από τον τρύγο

Σερβίρεται στους 18°C

Συνδυάζεται με κόκκινα κρέατα και κυνήγι

Share.

Comments are closed.