Το 50% των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στο Όσλο το 2017 ήταν ηλεκτρικά

0

Το Όσλο διαθέτει τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο. Μετά από 10 χρόνια εφαρμογής διαφόρων μέτρων και πολιτικών, το 50% όλων των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην πόλη το περασμένο έτος ήταν ηλεκτρικά. Συγκεκριμένα, το 30% ήταν αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες και το 20% υβριδικά οχήματα.

Οι κυβερνητικές και τοπικές αρχές αρχικά κατέστησαν φθηνότερα τα ηλεκτρικά οχήματα και έδωσαν στους κατοίκους οικονομικά κίνητρα, αφαιρώντας τον φόρο αγοράς, που είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ, και τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), ο οποίος είναι κατά μέσο όρο άλλα 2.500 ευρώ. Επιπροσθέτως, προσέφεραν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δωρεάν χώρο στάθμευσης, δωρεάν είσοδο σε διόδια και σήραγγες, δωρεάν δρομολόγια πλοίων, και δωρεάν φόρτιση. Τέλος, κατέστησαν ευκολότερη την χρήση των οχημάτων αυτών, με εύκολη στάθμευση και καλύτερη πρόσβαση στην υποδομή φόρτισης.

Αυτό οδήγησε σε έναν μετασχηματισμό του τομέα των μεταφορών και σε σημαντικά μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων. Μέχρι το 2020, το Όσλο έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 36%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Μέχρι το 2030, ο στόχος είναι η επίτευξη μηδενικών εκπομπών.

Περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι του Όσλο ζουν σε περιοχές με επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μπορεί να βλάψουν την υγεία. Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά και οικονομικό, καθώς μπορεί να επηρεάσει την οικονομική παραγωγικότητα. Δεδομένου ότι οι μεταφορές ευθύνονται για περισσότερα από τα δύο τρίτα των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του Όσλο, ένας εύκολος τρόπος για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και οικονομίας ήταν να καταστούν τα οχήματα καθαρότερα και λιγότερο ρυπογόνα.

http://www.naftemporiki.gr/

Share.

Comments are closed.