Σε νευρική κρίση οι ομάδες της Formula 1

0

Εξοργισμένες με τη Liberty Media φέρονται να είναι οι ομάδες της Formula 1, καθώς το 2017 είδαν για πρώτη φορά να μειώνονται τα έσοδά τους κατά 47 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό επιβεβαίωσε και ο διάδοχος του Μπέρνι Εκλεστον, Τσέιζ Κάρεϊ, που κινεί πλέον τα νήματα του αθλήματος.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι δέκα ομάδες θα μοιραστούν για το 2017 το ποσόν των 919 εκατ. δολαρίων αντί 966 εκατ. δολαρίων το 2016. Η διαφορά φαίνεται ασήμαντη, ωστόσο οι υπεύθυνοι των ομάδων φοβούνται, ότι η πτωτική τάση μπορεί να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με απρόβλεπτες συνέπειες πλέον.

Μία αιτία αποτελεί η μείωση των εσόδων της Formula 1 στα 1,784 δις δολάρια, δηλαδή 12 εκατ. δολάρια λιγότερα σε σχέση με πρόπερσι, καθώς πέρυσι αποχώρησαν δύο σημαντικοί χορηγοί, η Allianz και η UBS.  Ωστόσο, ο βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης είναι η εκρηκτική αύξηση των δαπανών στη Formula 1 μετά τον Ιανουάριο του 2017, οπότε πέρασε η κορωνίδα των μηχανοκίνητων αθλημάτων από τα χέρια του Εκλεστον στην αμερικανική εταιρεία Liberty Media.

Οι νέοι ιδιοκτήτες μετακόμισαν από το γυάλινο παλατάκι του Εκλεστον στο Λονδίνο σε ένα νέο κτίριο, όπου ο αριθμός του προσωπικού φτάνει τους 120 εργαζόμενους, ενώ μέχρι τον Μάιο θα προστεθούν άλλοι 30 σε αυτούς. Να σημειώσουμε ότι επί εποχής Εκλεστον αρκούσε το μισό προσωπικό για τη λειτουργία της Formula 1.

Επίσης, πολλά εκατομμύρια ευρώ επενδύονται πλέον στην ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών, όπως το νέο σύστημα μεταδόσεων Livestream. Οι σπατάλες των νέων ιδιοκτητών αποτυπώνονται εύγλωττα στο νέο λογότυπο, που κόστισε πάνω από 1,5 εκατ. δολάρια, αν και προκάλεσε αρνητικά σχόλια ο σχεδιασμός του.

Αρνητικές αντιδράσεις υπήρξαν και για τις πρωτοβουλίες της Liberty Media να καταργήσει τα Grid Girls από τα Γκραν Πρι και να αλλάξει τις ώρες εκκίνησης στην Ευρώπη για χάρη των μεταδόσεων του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ESPN. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η πρόθεση των νέων ιδιοκτητών να αναθέσουν στον διάσημο συνθέτη του Χόλιγουντ, Μπράιαν Τάιλερ, να γράψει τον επίσημο ύμνο της Formula 1.

Ο ίδιος ο Κάρεϊ απορρίπτει πάντως αυτές τις αιτιάσεις και υπογραμμίζει, ότι όλες αυτές οι αποφάσεις έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα και ότι πρόκειται για επενδύσεις, που θα αποδώσουν χρήματα στο μέλλον. Πάντως, ήδη αρκετές ομάδες αρχίζουν και αναπολούν τον Μπέρνι Εκλεστον, που δηλώνει δικαιωμένος μέχρι τώρα για τις ενστάσεις του απέναντι στη Liberty Media.

http://www.gazzetta.gr/

Share.

Comments are closed.