Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΥΑΙΝΑΣ

0

Αν και «Η Χρονιά της Ύαινας» είναι μυθιστόρημα, το μυστήριο που περιγράφει βασίζεται στα αρχαιότερα γνωστά «δικαστικά πρακτικά» στον κόσμο, τον λεγόμενο δικαστικό πάπυρο του Τουρίνου, τον πάπυρο Ριφό και τον πάπυρο Ρόλιν.
Το έτος είναι 1153 π. Χ. Οι πυραμίδες είναι ήδη χιλίων πεντακοσίων ετών, ο φαραώ Τουταγχαμών έχει πεθάνει πριν από διακόσια χρόνια, και η βασιλεία της Κλεοπάτρας βρίσκεται ακόμη χίλια χρόνια πιο πέρα, στο μέλλον. Στον βορρά, σύμφωνα με ορισμένους, ο Αχιλλέας, ο Αίας και ο Μενέλαος πολεμούν τους Τρώες για να πάρουν την Ελένη.
Οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες αυτού του βιβλίου έχουν ως υποδείγματα τους ανθρώπους που έζησαν εκείνη την εποχή και συμμετείχαν στα γεγονότα. Ο Ραμσής Γ’, ο τελευταίος μεγάλος φαραώ, κυβερνούσε την Αίγυπτο με τη βοήθεια του άρχοντα Τοχ, ενώ στον Τόπο της Αλήθειας οι τυμβοποιοί Κεπούρα, Ααφάτ και Χούνρο ζούσαν σε σπίτια που υπάρχουν ακόμη και σήμερα.
Γνωρίζουμε ακόμη και το πώς μια μέρα ο Πάνεμπ κυνήγησε τον Νεφερχοτέπ στον κεντρικό δρόμο του χωριού.
Αν και έχω απλοποιήσει την αιγυπτιακή γραφή και τα ονόματα για τον σύγχρονο αναγνώστη, επέλεξα να αποκαλώ ορισμένους ναούς και πόλεις με τα ονόματα που χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι. Έτσι το σημερινό Μεντινέτ Χαμπού γίνεται Ναός Τζάμετ, το Ντέιρ ελ Μεντίνα Τόπος της Αλήθειας, η Κοιλάδα των Βασιλέων αποκαλείται ο Μεγάλος Τόπος, και ούτω καθεξής. Εξαίρεση αποτελεί η πόλη των Θηβών, ένα όνομα πολύ μεγαλόπρεπο για να το αντικαταστήσω με το πιο σωστό Γκουάσετ. (Μπραντ Γκίγκλι, από την έκδοση)

Share.

Comments are closed.