Τι είναι το Nations League;

0

Θα ήταν καλό να ξεχάσουμε ότι γνωρίζαμε έως τώρα για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μετά το Παγκόσμιο κύπελλο μια νέα πρωτόγνωρη ποδοσφαιρική πραγματικότητα θα είναι γεγονός. Καμία εθνική ομάδα  δεν  θα μπει στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2020, αλλά  όλες οι εθνικές ομάδες της UEFA θα μπουν στο νεοσύστατο Nations League, που θα αποτελεί μία διοργάνωση που καθιερώνεται πλέον αμέσως μετά τα Μουντιάλ και τα Euro και θα συνδέεται απευθείας με αυτές. Τι είναι ομως το  Nations League;
Οι 55 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες χωρίζονται βάσει της κατάταξής τους (FIFA) σε τέσσερις κατηγορίες, με τις δύο πρώτες να έχουν από 12 και τις δύο τελευταίες από 15 ομάδες. Η League A και η League Β θα έχουν από 4 ομίλους των 3 ομάδων, η League C θα έχει έναν όμιλο με 3 ομάδες και 3 ομίλους με 4 ομάδες, ενώ η League D θα έχει 4 ομίλους των 4 ομάδων.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη League C με Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρο, Εσθονία και Λιθουανία. Άρα θα δώσει 4 ή 6 αγώνες για τη Youth League. Μετά την κλήρωση που θα γίνει για τον καταρτισμό των ομίλων κάθε κατηγορίας στις 24 Ιανουαρίου του 2018, θα διεξαχθούν οι αγώνες σε διπλές αγωνιστικές (όλοι με όλους, εντός κι εκτός έδρας) το Σεπτέμβριο (6-8, 9-11), τον Οκτώβριο (11-13, 14-16) και το Νοέμβριο (15-17, 18-20) του 2019.
Οι τέσσερις νικητές των ομίλων της League A θα παίξουν σε ένα… άτυπο Final Four, με δύο ημιτελικούς, μικρό τελικό και μεγάλο τελικό, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2019 σε χώρα που θα επιλέξει η UEFA, με το νικητή να παίρνει τον τίτλο και τους συμμετέχοντες αναλογικά σημαντικά έσοδα. Σε ό,τι αφορά στις άλλες κατηγορίες, οι ομάδες που θα τερματίζουν πρώτες στον όμιλό τους θα ανεβαίνουν κατηγορία και οι τελευταίες θα υποβιβάζονται. Στη League C, που ανήκει η Ελλάδα, θα υποβιβάζονται οι τρεις τέταρτες ομάδες κάθε ομίλου και η τρίτη με τη μικρότερη βαθμολογία.
Ποια είναι ομως η σύνδεση του Nations League με το Euro 2020; Τα παραδοσιακά προκριματικά του Euro 2020 θα διεξαχθούν από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο του 2019 (η κλήρωση θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου του 2018). Οι 55 ομοσπονδίες της Ευρώπης θα χωριστούν σε δέκα ομίλους, πέντε των πέντε ομάδων και πέντε των έξι ομάδων. Οι ομάδες που πρώτευσαν στη League A του Nations League θα τοποθετηθούν σε γκρουπ των πέντε. Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε γκρουπ των προκριματικών θα προκριθούν στα τελικά του Euro 2020, δηλαδή συνολικά 20 ομάδες.

Οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες των 24 της τελικής φάσης θα προκύψουν μέσω… Nations League, καθώς 16 εξ αυτών θα λάβουν μέρος στα μπαράζ που θα γίνουν 26-31 Μαρτίου του 2020.

Οι  τέσσερις κατηγορίες:

League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Ολλανδία.

League B: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία, Δανία, Τσεχία, Τουρκία.

League C: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρο, Εσθονία και Λιθουανία.

League D: Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Λετονία, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Μολδαβία, Λίχτενσταϊν, Μάλτα, Ανδόρα, Γιβραλτάρ, Σαν Μαρίνο, Κόσοβο.

Share.

Comments are closed.