Με βραδείς ρυθμούς η ψηφιακή ανάπτυξη στην Ελλάδα

0

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται παγκοσμίως με ταχύ βηματισμό με το 17% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ να διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα.

Καθημερινές, μεσημέρι και το βράδυ είναι οι μέρες και ώρες που προτιμούν στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, οι καταναλωτές προκειμένου να κάνουν online αγορές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας RTB House, οι χρήστες προβαίνουν σε αγορές προϊόντων και περιηγούνται σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου περισσότερο τις καθημερινές και λιγότερο τα σαββατοκύριακα, με την Τρίτη να είναι η ημέρα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, με ποσοστά 30% πιο αυξημένα απ’ ό,τι το Σάββατο. Παραδόξως, το Σάββατο εμφανίζεται ως η μέρα με τη λιγότερη κίνηση για ηλεκτρονικές αγορές.

Ελλάδα: με βραδύ ρυθμό ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται παγκοσμίως με ταχύ βηματισμό με το 17% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ να διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 10% με τη διεθνή αγορά να παραμένει ακόμα ανεκμετάλλευτη, καθώς περιορίζουν τη δραστηριότητά τους στην ελληνική επικράτεια.  Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας συντελείται με αργό ρυθμό με τη χώρα να εξακολουθεί να βρίσκεται στην 26η θέση της κατάταξης στην ΕΕ-28 στον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economic and Society Index – DESI). Συνολικά, η Ελλάδα δεν σημειώνει μεγάλη πρόοδο σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ-28, με αποκορύφωμα τη μικρή προσφορά ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών που βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ-28. Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης στη δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με το δείκτη DESI 2017, βαθμολογείται με 63 με άριστα το 100, όταν η ΕΕ συνολικά βρίσκεται στο 82.

€7,6 δισ. στο ΑΕΠ & 50.000 θέσεις εργασίας έως το 2021 από την ψηφιακή ανάπτυξη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τις τηλεπικοινωνίες στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της και στοχεύει το 2020 να έχουν αναπτυχθεί δίκτυα 5G τουλάχιστον σε μία πόλη κάθε κράτους μέλους, με την επίδρασή τους στο ΑΕΠ της ΕΕ να υπολογίζεται σε +€910 δισ. και στην απασχόληση στη δημιουργία 1,3 εκατ. νέων θέσεων εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, νέα μελέτη που εκπόνησε η Accenture για λογαριασμό του ΣΕΒ αναδεικνύει πως η ψηφιακή ανάπτυξη συνιστά διέξοδο και για την ελληνική οικονομία, καθώς προκύπτει από τους σχετικούς υπολογισμούς ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην επιχειρηματική δραστηριότητα, την κοινωνία και τη δημόσια διοίκηση θα ενισχύσει την εθνική οικονομία, συνεισφέροντας €7,6 δισ. στο ΑΕΠ μέχρι το 2021 και περισσότερες από 50.000 θέσεις απασχόλησης.

Συνεχείς επενδύσεις από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, στο ίδιο μήκος κύματος, επενδύουν συνεχώς σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων με επενδύσεις €340 εκατ. το 2016, ενώ και έχουν εξαγγείλει επιπλέον επενδύσεις €1,2 δισ. έως το 2018 και €4,49 δισ. έως το 2020. Με τη συνεχή εξέλιξη των δικτύων τους, παρέχεται η απαραίτητη υποδομή για την προσφορά εξελιγμένων ψηφιακών δυνατοτήτων στην αιχμή της τεχνολογίας, ώστε η Ελλάδα μέχρι το 2030 να καταφέρει να εισέλθει στη νέα ψηφιακή εποχή.

thepaper.gr

Share.

Comments are closed.