Η Κονιόρδου επιχειρεί να ενώσει την Αμφίπολη και η Βλαζάκη διχάζει το ΣΥΡΙΖΑ

0

του Γιώργου Ροδάκογλου
Στο μέγαρο Μαξίμου έφτασαν τα «είπα, ξείπα » περί Μακεδονικότητας του μνημείου της Αμφίπολης αλλά και η τραγελαφική κατάσταση που δημιουργήθηκε, με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου του ΥΠ.ΠΟ στον τύμβο Καστά .

Για τις δηλώσεις της Λυδίας Κονιόρδου ενημερώθηκε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο τους δεν ενόχλησε καθόλου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν προβλημάτισαν ούτε στο ελάχιστο τον πρωθυπουργό, όχι μόνο γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά γιατί αντιθέτως τα όσα είπε η υπουργός θεωρήθηκαν και ως προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος των υποστηρικτών του μνημείου με το ΣΥΡΙΖΑ, αφού έως τώρα αποτελούσε κόκκινο πανί για την περιοχή .

Κυρίως αυτό που προβλημάτισε είναι η ξαφνική αλλαγή του ΥΠ.ΠΟ, κοινώς «κολοτούμπα», που καταγράφει για μια ακόμα φορά μια τραγική εικόνα, καθώς δημιουργήθηκε η κοινή αίσθηση, ότι πίσω από την εξέλιξη της ανασκαφής υπάρχει ένας ενορχηστρωτής που τελικά με τις ενέργειες του, όχι μόνο εκθέτει την κυβερνητική πολιτική αλλά υπονομεύει και την ενότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, αναφορικά με την ανασκαφή της Αμφίπολης, στελέχη της κυβέρνησης διαπίστωσαν ότι μέσα στα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυο τάσεις . Αυτοί που υποστηρίζουν ότι το μνημείο του τύμβου Καστά είναι Μακεδονικό και όσοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί Ρωμαϊκό δημιούργημα.

Στο σκεπτικό αυτό καταλήγουν οι σύμβουλοι του Μαξίμου, λαμβάνοντας υπ όψη το πολιτικό κόστος που προκύπτει και το παρασκήνιο στο σύνολό του, αφού δύο υπουργοί του ΥΠ.ΠΟ αποχώρησαν μέχρι σήμερα.

Μέσα λοιπόν στο συγκεκριμένο φόντο, τηρείται σήμερα από το Μαξίμου μια στάση αναμονής έως και αδιαφορίας και ως προς τις δυο τάσεις που επικρατούν.

Εφόσον κάποτε εκφραστεί δημόσια κάποια θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα, τότε η θέση αυτή θα εκπροσωπεί τις απόψεις της πλειοψηφίας.

Διαφαίνεται πως οι δηλώσεις Κονιόρδου περί Μακεδονικότητας του μνημείου εκφράζουν απόλυτα την ίδια, αφού όχι μόνο διατυπώθηκαν μπροστά στις κάμερες αλλά και μέσα στο μνημείο, με τη μορφή σχολιασμού κατά την ξενάγηση της .

Παρατηρώντας τις Καρυάτιδες και παρουσία της Γ.Γ κυρίας Βλαζάκη η κυρία Κονιόρδου εξέφρασε την εκτίμηση της ότι τα μαρμάρινα γλυπτά είναι ελληνιστικής εποχής.

Λίγη ώρα αργότερα και κατά τη διάρκεια γεύματος , μεταξύ τυριού, αχλαδιού και ψαριών έγινε η ίδια συζήτηση, παρουσία του Δημάρχου Αμφίπολης Κώστα Μελίτου.

Μάλιστα ο δήμαρχος Αμφίπολης ευχαρίστησε την υπουργό για την χρονολόγηση του μνημείου ενώ εκείνη τη στιγμή η Γ.Γ Μαρία Βλαζάκη δήλωσε.

«Μα δήμαρχε κανένας δεν μιλάει για ρωμαϊκά, εδώ όλα είναι Μακεδονικά, όλα είναι στη Μακεδονία».

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες η υπουργός δέχθηκε στη συνέχεια κάποιες επισημάνεις από την κυρία Βλαζάκη, ότι δεν έπρεπε να απαντήσει στις ερωτήσεις του υπογράφοντα (Γιώργου Ροδάκογλου) και μάλιστα με τη διευκρίνηση ότι ό ίδιος συνομίλησε και με την ίδια (Βλαζάκη) και εκείνη αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία, για το ρωμαϊκό πόρισμα.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι η συνομιλία με την κυρία Βλαζάκη έγινε κατά την άφιξη των υπηρεσιακών παραγόντων στο μνημείο Καστά, με συνέπεια η κυρία Βλαζάκη να έχει άπλετο χρόνο να προετοιμάσει αν ήθελε την υπουργό, ώστε να αποφύγει ανάλογες ερωτήσεις κάτι όμως που μάλλον δεν έκανε.

Η δήλωση Κονιόρδου , που χαρακτηρίζεται ως εντυπωσιακή μάλλον “έβαλε φωτιά” στην Γ .Γ του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη, αφού το 2015 ζήτησε από τα μέλη του ΚΑΣ, Αγγελική Κοτταρίδη και Τζένη Βελένη να προβούν σε αυτοψία στον τύμβο Καστά και να συντάξουν το πόρισμα που αναφέρεται στα ρωμαϊκά χρόνια.

Με τα όσα είπε η υπουργός ουσιαστικά άδειαζε τις δυο γυναίκες αρχαιολόγους της Βορείου Ελλάδος και ίσως αυτό τις ενόχλησε και απαίτησαν να ανασκευάσει τις δηλώσεις της.

Αυτό όμως δεν έγινε από την κυρία Κονιόρδου γιατί προφανώς ή δεν το επιθυμούσε ή συμφωνεί απόλυτα με όσα διαπίστωσε.
Στην πορεία όμως και δια μέσω ενός δελτίου τύπου που συντάχθηκε με εντολή της κυρίας Βλαζάκη, γινόταν λόγος για «μια ευρύτερη αίσθηση του μνημείου ως μακεδονικού» χωρίς να αναφέρεται ωστόσο πουθενά ο χαρακτηρισμός “ρωμαϊκό πόρισμα”.

Οι εξελίξεις αυτές τελικά επισφραγίζουν την αίσθηση που είχαμε αποκομίσει εδώ και καιρό. Ότι υπάρχει ένα συνεχές συγκρουσιακό μέτωπο μεταξύ του εκάστοτε υπουργού και της Γενικής Γραμματέως μέσα στο ίδιο υπουργείο .

Οι «τρικλοποδιές» που έμπαιναν επί τρία χρόνια ήταν αυτές που στάθηκαν αφορμή να αποχωρήσουν ο Νίκος Ξυδάκης και στη συνέχεια ο Αριστείδης Μπαλτάς και στο μέλλον ίσως και η κυρία Κονιόρδου, στην περίπτωση που δεν προσέξει.

Η Λυδία Κονιόρδου όμως δείχνοντας να υποστηρίζει ότι ο πολιτισμός ενώνει και δεν διχάζει, ίσως σταθεί τυχερή στην περίπτωση που συνεχίσει προς αυτήν την κατεύθυνση, να δηλώνει δηλαδή αυτό που η ίδια πιστεύει.

Άρα αυτό που μένει, είναι τα όσα είπε και τα οποία δεν χωρούν αμφισβήτηση και είναι τελικά αυτό που περιέγραψε αυθορμήτως στους δημοσιογράφους μετά την ξενάγηση της στο μνημείο του τύμβου Καστά.

«Όπως είπαν οι ανασκαφείς, οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι η αίσθηση που είχαμε, είναι Μακεδονικό».

Share.

Comments are closed.