Pinot noir: Κομψό και αρωματικό κρασί 4 εποχών

0

Οι γνώστες του κρασιού συμφωνούν ότι το Pinot Noir είναι μία φοβερά δύσκολη και ιδιότροπη ποικιλία κρασιού, με ιδιαιτερότητες που ξεκινούν από το αμπέλι και φτάνουν στο ποτήρι. Η ομώνυμη ποικιλία σταφυλιού ευδοκιμεί σε περιοχές όπου ο καιρός είναι κατά βάση ψυχρός, με λίγα θερμά διαλείματα.

Το Pinot Noir είναι η ποικιλία-σημαία της Βουργουνδίας στη Γαλλία, και θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες κρασιού στον κόσμο, με ρίζες στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Στις μέρες μας, το Pinot Noir γνωρίζει μεγάλη άνθιση και εντός αλλά και εκτός Γαλλίας, τόσο σε χώρες του Παλαιού Κόσμου (Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα), όσο και σε αρκετές του Νέου Κόσμου (ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Νότια Αφρική). Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές είναι γνωστό με τοπικές παραλλαγές του ονόματός του, οπότε, για παράδειγμα, στην Ιταλία θα το ζητήσουμε ως Pinot Nero, ενώ στην Νότια Αφρική θα συναντήσουμε το… ξαδερφάκι του, την τοπική ποικιλία Pinotage.

Αν και η κάθε περιοχή που παράγει Pinot Noir συνεισφέρει και κάποια τοπικά χαρακτηριστικά στα αρώματα και τη γεύση του, ο βασικός χαρακτήρας του Pinot Noir έχει ως εξής: Πρόκειται για ένα κρασί με διαυγές ρουμπινί χρώμα, ελαφρύ σώμα, υψηλή οξύτητα, ευγενικές ταννίνες, και κομψά αρώματα από κόκκινα φρούτα και μπαχαρικά.

Το Pinot Noir έχει γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η οποία ενίοτε επιτυγχάνεται με ειδικές τεχνικές διόρθωσης του αλκοολικού όγκου όταν λόγω ψυχρού κλίματος η ζύμωση αδυνατεί από μόνη της να ”ανεβάσει” τον επιθυμητό αλκοολικό βαθμό. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι, με εξαίρεση κάποια μεγάλα κρασιά από την Βουργουνδία, το Pinot Noir δεν ενδείκνυται για ιδιαίτερα βαθιά παλαίωση, γι’ αυτό και καταναλώνεται κατά μέσο όρο σε 5 χρόνια από τον τρύγο.

Ανέκαθεν, τόσο η ευγενική φύση (και καταγωγή) του Pinot Noir, όσο και η σχετική σπανιότητά του στην αγορά, το κατέτασσαν στα πολύ ιδιαίτερα και εκλεκτά κρασιά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αποτελεί βασικό συστατικό μεγάλων Γαλλικών κρασιών, αλλά και της σαμπάνιας.

Πρόσφατα όμως, το Pinot Noir δέχτηκε και μία μεγάλη ώθηση που το τοποθέτησε πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των οινόφιλων ανά τον κόσμο. Πρόκειται για την ταινία ”Πλαγίως” (Sideways), που προβλήθηκε το 2004 και απέσπασε πολλά κινηματογραφικά βραβεία.

Στην ταινία λοιπόν, ο πρωταγωνιστής δήλωνε φανατικός θαυμαστής της ποικιλίας λόγω της ιδιαιτερότητας στην οινοποίησή της, και κυριολεκτικά ”όργωσε” την Βόρεια Καλιφόρνια προκειμένου να ανακαλύψει και να δοκιμάσει τα καλύτερα Pinot Noir της περιοχής.

Και για όσους κυνικούς δεν πιστεύουν στην δύναμη της Χολυγουντιανής αυτής προώθησης, αρκεί να πούμε ότι η διεθνής εταιρεία έρευνας αγοράς AC Nielsen κατέγραψε άυξηση 16% στις πωλήσεις Pinot Noir μόνο στην Αμερικάνικη αγορά στους πρώτους μήνες από την προβολή της ταινίας!

Ο γευστικός και αρωματικός χαρακτήρας του Pinot Noir το καθιστά ένα πολύ ευέλικτο κρασί, που μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με πολλές γεύσεις φαγητού, και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Έτσι, μη διστάσετε να απολαύσετε ένα μπουκάλι Pinot Noir ελαφρώς δροσερό, και σε συνδυασμό με ελαφρά κρέατα (ιδανικά κοτόπουλο, πάπια ή ψάρι), καθώς και ζυμαρικά με πλούσιες, πικάντικες σάλτσες. Επίσης, αν μαγειρεύετε παραδοσιακές Γαλλικές συνταγές, μπορείτε να ακολουθήσετε το παράδειγμα των Γάλλων σεφ, και να το χρησιμοποιήσετε ως συστατικό στην παρασκευή διάσημων Γαλλικών πιάτων, όπως Coq au Vin, Boeuf Bourgignon, Cassoulet, αλλά και να το σερβίρετε συνοδεύοντάς τα.

Share.

Comments are closed.